BIBLIJSKI LIJEK Znate li zašto bi svaki dan trebali piti vino i jesti grožđe?

foto: flickr

U Bibliji nalazimo mnoge pozitivne tvrdnje o vinu. Vino „razvedruje srce čovječje„ (Ps 104,15). S vinom je uspoređena bračna ljubav: „Slađa je ljubav tvoja od vina“ (Pj 4,10). U Starom zavjetu se buduća mesijanska vremena nagovještaju koristeći se slikom obilnog i izvrsnog vina: „Evo dolaze dani… kad će planine procuriti mladim vinom i svi se bregovi prelijevati njime„ (Am 9,13; usp. također Post 49,10-12; Iz 25,6). Za Isusa evanđelja kažu da je sudjelovao na gozbama na kojima se pilo vino (Iv 2,1-12). Pavao pak savjetu­je Timoteju da ne pije samo vode nego da uzima i „malo vina poradi želuca i čestih svojih slabosti“ (1 Tim 5,23).

Ipak najveći kompliment vinu daje Isus kad ga zajedno s kruhom na posljednjoj večeri izabire za sakramentalni znak svoje euharistijske prisutnosti i zajedništva s učenicima. Konačno, slikom vina Isus se koristi kada govori o budućem kraljevstvu Božjem naglašavajući time radost i zajedništvo koje će u vječnom životu vladati (usp. Mk 14,25).

Vino je plod grožđa i od davnina se koristi kao lijek.

Grožđe je bogat izvor minerala mikronutrijenata poput bakra, željeza i mangana. Željezo je posebno koncentrirano u grožđicama. 100 g grožđica sadrži 10% dnevne preporučene doze željeza. Svježe je grožđe dobar izvor vitamina C, A, K, B6, B2 i B1.

100 g svježeg grožđa sadrži samo 69 kalorija zbog toga je odličan izbor za osobe koje se bore s viškom kilograma.

Grožđe je bogato polifenolnim fitokemijskim spojem resveratrolom.

Snažni antioksidans resveratrol štiti od: raka debelog crijeva i prostate, koronarne srčane bolesti,degenerativnih živčanih bolesti,Alzheimerove bolesti, virusnih i gljivičnih infekcija

Resveratrol smanjuje rizik od moždanog udara tako što mijenja molekularne mehanizme unutar krvnih žila.

To postiže jačanjem otpornosti krvnih žila na oštećenja i povećanom proizvodnjom dušikovog oksida, koji opušta krvne žile.

Zašto je vino zdravo?

Vino je najpopularniji prehrambeni proizvod od grožđa. Istraživanja su pokazala da vino, posebice crno, može: smanjiti rizik od srčanih bolesti, pružiti zaštitu od moždanog udara, spriječiti rak gušterače suzbiti potencijalno kobne bakterije poput e.coli, salmonele i listerije, a od davnina se zna da je crveno vino dobro za srce. Jedan od poznatih sastojaka crnog vina je resveratrol, snažan antioksidans iz kožice grožđa.

U laboratorijskim je istraživanjima utvrđeno da ovaj sastojak posjeduje antikancerogena i protuupalna svojstva te sprečava zgrušavanje krvi.

Još je veća važnost antioksidansa polifenola – kemijskih spojeva iz kožice i sjemenki, koji štite membrane stanica.

Procijanidini u crnom vinu smanjuju krvni tlak i kolesterol te štite od stvrdnuća arterija.

Nedavna danska studija zaključila je da ljudi koji piju do dvije i pol boce crvenog vina tjedno – otprilike dvije čaše dnevno – imaju manji rizik od prerane smrti.

Bijelo vino sadrži kalij i čuva kosti i zglobove, pomaže u spriječavanju osteoporoze artritisa.

Istraživanje talijanskih i američkih znanstvenika otkrilo je da konzumacija bijelog vina štiti od srčanog udara.

Bijelo se vino preporučuje onima koji pate od migrene, jer ima nisku razinu tiramina – spoja koji izaziva glavobolju, za razliku od mnogih crnih i crvenih vina.

Prethodni članakOprez! Riječima žele promijeniti pogled ljudi na istinu: Podmukla zamka u koju će mnogi upasti
Sljedeći članakZa mršavljenje, protiv raka, demencije i dijabetesa: Evo zašto jesti i uzgajati smokve