Biljka nepromijenjena 5 tisuća godina sadrži sve što čovjeku treba

foto: flickr

Slatko-orašastog okusa, pir, spelta ili krupnik je jedina žitarica koja čovjeku može osigurati sve potrebne hranljive sastojke jer u idealnom odnosu sadrži ugljikohidrate, masti, minerale, vitamine i celulozu.
Ova žitarica nastala je prije pšenice, bez genetskih modifikacija i primjene pesticida. Prvi pisani zapisi o piru datiraju još od prije 5.000 godina p.n.e.

Kako je pšenica zamijenila pir

S razvojem mehanizacije, ekonomije, tržišta, umjesto krupnika se počela na velikim površinama uzgajati pšenica, kao jeftinija, ekonomičnija i lakša za obradu. Pšenica je postala primarna žitarica u ishrani. Kroz desetljeća se moderna pšenica mijenjala kako bi ju bilo lakše uzgojiti i pokositi. To je povećalo prinose i održalo visoku razinu glutena u pšenici kako bi se proizveli komercijalni pekarski proizvodi velikog volumena.
S druge strane, pir je zadržao originalne osobine i nastavlja biti visoko hranjiv i pun okusa. Upravo zbog toga, jer se radi o izvornoj žitarici koja nije industrijski promijenjena poput pšenice, pir je ponovno došao na polja.

Razlike pira i pšenice

1. Vrlo je otporan na štetočine, tako da se u uzgoju ne upotrebljavaju pesticidi. Njegova ljuska ga štiti od onečišćenja i insekata što, za razliku od drugih žitarica, omogućava uzgajivačima da ne koriste pesticide.
2. Sadrži gluten, koji je topiv u vodi, a kada se zagrije postaje lakše probavljiv, za razliku od glutena iz pšenice.
3. Sadrži više B kompleksa (najviše vitamina B3 te B1, B2, B3, B6 i B9).
5. Sadrži dvostruko više vitamina K od pšenice.
5. Krupnik je u odnosu na pšenicu bogatiji visoko vrijednim proteinima. Ima veliku količinu jednostavnih i služenih ugljikohidrata. Ovi složeni ugljikohidrati su važan čimbenik za zgrušavanje krvi i stimuliranje imunološkog sustava tijela. Zbog tih složenih ugljikohidrata posebno je koriste sportaši i ostale fizički aktivne osobe.
6. Pir je vrhunski izvor vlakana koji su topivi u vodi, pa se zbog toga znatno lakše probavlja.
7. Od minerala sadrži mangan, fosfor, magnezij, cink i željezo te ponešto kalija, kalcija, natrija te cinka, bakra i selena.

Zdravstvene dobrobiti

1. Poboljšava imunitet
Pir jača imunološki sustav čemu znatno pridonosi i njegovo protuupalno djelovanje. Koristan je u prevenciji zloćudnih bolesti.
2. Regulira rad probave
Poboljšava rad crijeva i općenito dobro djeluje na probavni sustav. Sprječava mnogobrojne probavne poteškoće poput nadutosti, vjetrova, proljeva, zatvora.
3. Smanjuje rizik od dijabetesa
Povoljno djeluje i na zdravlje srčano-krvožilnog sustava jer se smatra da su mnoge bolesti tog sustava povezane upravo s inzulinskom rezistencijom.
4. Pomaže pri mršavljenju i smanjuje kolesterol
Integralni pir zbog vlakana daje osjećaj dulje sitosti, a glukoza postupno ulazi u krvotok i ne uzrokuje naglo povećanje razine šećera u krvi.

5. Daje snagu i energiju
Pir povećava energiju, regulira metabolizam i uravnotežuje rad hormona.
6. Čuva zdravlje kosti i zubi
U kombinaciji s namirnicama koje sadrže veće količine kalcija (mliječni proizvodi, orašasti plodovi), pir može spriječiti nastanak osteoporoze i propadanja zubi.
7. Njeguje kožu i kosu
Vitamini B kompleksa, bakar i cink iz pira pridonose ljepoti kose, dok željezo jača korijen kose i sprečava njezino ispadanje.

Autor: I.A

Prethodni članakOvo tako potresa, probudite se! Žena se raspala u Međugorju kad je čula Isusov glas koji ovo govori čovječanstvu: ‘Kćeri moja…’
Sljedeći članakIsuse, utječem se i posvećujem se Tvojemu Presvetom Srcu iz kojeg su potekli potoci milosti i milosrđa. Neka krv i voda koja je potekla iz tvoga boka operu mene od grijeha, zaštiti i osnaži u Duhu Svetom. Sve što je bolesno u meni neka sada po Tvojoj milosti ozdravi da budem slobodan od svega, da bih Tebe Milosrdni Bože stavio na prvo mjestu u svome životu. Molim za milost da Te uvijek i pred svima priznam Bogom i Gospodinom i da svoju vjeru djelima i životom svjedočim u širenju Tvojega Kraljevstva. Isuse stavljam sebe i svoje srce u Tvoje probodeno srce, da moje srce bude ozdravljeno i oslobođeno po srcu Tvome. Amen