Divlji šipak, moćne bobice sadrže vitamina C više nego limun naranča i paprika zajedno!

foto: wikimedia

Šipak je prekrasna malena bombica zdravlja koju nam Bog daje baš onda kad je i najpotrebnija, u sezoni prehlade i gripe, a prepuna je vitamina C i sadži ga više nego limun,naranča i paprika zajedno!

Stoga je šipak idealan za pripremu toplog zimskog čaja koji će osnažiti vaš imunitet i zaštititi vas od prehlade i gripe.

A dobra je vijest i ta da se preradom šipka u marmeladu, sirupe ili čaj koncentracija i snaga vitamina C gotovo nimalo ne gubi.

Svestrani prirodni lijek

Kroz povijest šipak se koristio za brojne zdravstvene tegobe – za ublažavanje proljeva, liječenje plućnih bolesti, prehlade, upale grla, te kao diuretik.

Novija istraživanja provedena u Danskoj pokazala su i da ovi crveni plodovi mogu uvelike ublažiti tegobe artritisa jer djeluju kao prirodni analgetik.

Poznato je i da čaj od šipka pomaže protiv nakupljanja pijeska i kamenaca u bubrezima i mokraćnim kanalima.

U ljekovite svrhe najčešće se koristi plod, a nešto rjeđe listovi i cvjetovi ove biljke.

Ulje sjemenki divljeg šipka danas je jako popularan sastojak organske i prirodne kozmetike zahvaljujući njegovim antioksidativnim, antiage i regenerativnim svojstvima.

Plodove možete osušiti te ih iskoristiti za kuhanje čaja protiv umora i prehlade ili od njih izraditi izvanrednu marmeladu.

Što sve šipak sadrži:

vitamin C (u obilju)!
vitamine A i E
pektin
fruktozu
željezo
kalij
voćne kiseline
tanine
karotenoide
flavonoid rutin
elaginsku kiselinu
likopen

Čemu sve pomaže:

snaži imunitet
štiti od prehlade i gripe
pomaže kod infekcija mokraćnog sustava
potiče cirkulaciju
štiti od srčanih oboljenja
smanjuje upalne procese
štiti i pomlađuje kožu
djeluje kao diuretik
štiti od karcinoma
pomaže kod bubrežnih kamenaca

Prethodni članakU punoj crkvi, nakon Pričesti osjetila miris neba i prohodala nakon 14 godina! Čudesno svjedočanstvo Belgijanke o Međugorju
Sljedeći članak“Zaista, kažem vam: gledat ćete otvoreno nebo i anđele Božje gdje uzlaze i silaze nad Sina Čovječjega”(Iv 1,51)