Istraživanja pokazuju da je promatranje ptica jedan od najboljih lijekova za mentalno zdravlje

foto: pexsels

Istraživanja su potvrdila da promatranje ptica i slušanje njihova pjeva pozitivno utječe na mentalno zdravlje i dobrobit ljudi.

Studija iz 2017. koju su objavili znanstvenici sa Sveučilišta Exeter u Engleskoj u časopisu BioScience pokazala je da kada su ljudi promatrali više ptica u danu, iskusili su smanjenu učestalost i težinu depresije, stresa i anksioznosti.

Drugo istraživanje koje je naručio RSPB , britanska organizacija osnovana 1889. za zaštitu ptica od izumiranja, pokazalo je da je 88% odraslih osoba u Ujedinjenom Kraljevstvu reklo da je važno provoditi vrijeme vani uživajući u prirodi. Oko 91% ispitanika složilo se da je gledanje ptica i slušanje njihovog pjeva imalo pozitivan utjecaj na njihovo zdravlje i dobrobit.

Zaustavljanje radi promatranja ptica zapravo je odlična alternativa ekranima i elektroničkim uređajima, koji također mogu uzrokovati nesanicu.

Ali postoji još nešto: ljepota ptica, sklad, ljepota Božjeg stvorenja, njihovo kretanje i zvukovi koje proizvode podsjećaju nas da stvaranje, u svojoj raznolikosti, nije samo dar koji treba cijeniti, već i važan dio bogatog i punog života kojeg bi trebali živjeti.

Prethodni članakNikola uništen heroinom, ponovno se rađa u Međugorju: ‘Vidio sam slijepe koji su progledali, hrome koji su prohodali i silna čudesa Božja’
Sljedeći članakDobri i milosrdni Oče, hvala Ti za dar života! Hvala Ti za ovaj dan i ove milosne trenutke! Ni jedne minute, sekunde, ni jednoga trenutka ne želim biti bez Tebe. Molim Te, prožmi me snagom svoje milosti i nazočnosti… Kao što si Ti stalno sa mnom i ja želim biti s Tobom! Nek se Tvoja sveta volja vrši sa mnom kako bi sve bilo na svom mjestu i najboljem redu. Hvala Ti, Oče nebeski, za Tvoju beskrajnu ljubav koju si nam pokazao u svome Sinu, Isusu Kristu, koji je umro na križu za nas grješnike… Duše Sveti, rasvijetli moje misli, moja razmišljanja, pročisti moju fantaziju, očisti moje osjećaje i emocije. Ozdravi moju prošlost, moja sjećanja, moje unutarnje rane. Oprosti mi sve moje krivnje i oslobodi me od svake navezanosti na grijeh, kako bih i ja mogao oprostiti svima koji su me povrijedili ili mi učinili neku nepravdu. Božanski Spasitelju, prožmi me svojom ljubavlju, kako bih Te ljubio tako savršeno kao anđeli i sveti u nebu! Raspolaži ti mojom slobodom i životom, mojim zdravljem i mojim bolestima, mojim vremenom i svime što posjedujem. Učini me pozornim kako bih uvijek činio ono što Bog od mene očekuje. Duše Sveti, Duše ljubavi, ispuni me tim svetim žarom i učini da moj život ižarava Isusa Krista. Udijeli mir mojoj duši i učini je svojim Nebom, svojim blagim boravištem. Učini me budnim, raspjevanim i posve Bogu predanim, njemu na slavu i moj osobni spas! Trojedini Bože, čvrsto vjerujem i ufam se u Tebe, ljubim Te i slavim, hvalim Te i zahvaljujem Ti za sve milosti koje si mi do sada darovao! Ponizno Te molim, ozdravi moju slabu i mlaku vjeru i uvećaj je, učvrsti moju nadu i usavrši moju ljubav! Još jednom Te molim, oprosti mi sve moje grijehe, daruj mi više strpljivosti i iskrenosti u životu, dobrote i nježnosti prema svima, čistoću srca i dar poniznosti. Daruj mi novo srce koje će radosno svima opraštati uvrede i u nevolji pomagati…! Neka sve bude na Tvoju veću slavu i osobni spas svih nas! Amen!