Izvanredni bosiljak: 9 načina kako si pomoći začinom kojeg svatko ima u domu

foto: pxHere

Osim kao začin koji podiže okus svakog jela, bosiljak je pravi prirodni lijek za razne zdravstvene tegobe, poput prehlade i kašlja, nadutosti, infekcija, glavobolje, PMS-a i bubrežnih kamenaca.

Ljekovita svojstva bosiljka

Oduvijek se vjerovalo u ljekovita svojstva bosiljka, a istraživanja to su i potvrdila.

Bosiljak sadrži eterična ulja bogata aktivnim tvarima, poput cinamata, citronelola, geraniola i eugenola, a kojima može zahvaliti svoju ljekovitos.

Baš kao što eterična ulja štite samu biljku od štetnika i kukaca, tako djeluju i na naše zdravlje kada je konzumiramo, štiteći nas od patogenih bakterija i bolesti.

Bosiljak, među ostalim, obiluje vitaminom A, željezom i magnezijem, važnim nutrijentima i antioksidansima, koji potiču cirkulaciju, smanjuju oksidaciju kolesterola te sprečavaju štetno djelovanje slobodnih radikala.

Također, ova biljka sadrži i antocijanine, koji štite organizam od reaktivnih oblika kisika – glavnih uzročnika pojave raka.

Istraživanja su pokazala da bosiljak uravnotežuje razine šećera u krvi, stoga je dobra pomoć i kod dijabetesa.

Naime, konzumacijom listova bosiljka usporava se otpuštanje šećera u krv te se smanjuje razina štetnih triglicerida.

Dobrobiti bosiljka:

ima snažno antioksidativno djelovanje
podiže imunitet i štiti od infekcija
usporava starenje
štiti od raka i tumora
smanjuje rizik od dijabetesa
poboljšava probavu
poboljšava zdravlje jetre
štiti zdravlje krvnih žila i srca
djeluje kao prirodni analgetik (smanjuje bolove)
ima učinak antipiretika (snižava temperaturu)
štiti od demencije i drugih moždanih oboljenja
za podizanje željeza u krvi

U ljekovite svrhe možete koristiti svježe ili sušeno lišće bosiljka, eterično ulje ili ekstrakt.

Kod probavnih tegoba i PMS -a, koristie čaj. Sušene listove bosiljka prleijste šalicom vruče vode.

Kod glavobolje popijte čaj ili ga inhalirajte. Možete koristiti eterično ulje na mjestu boli.

Kod prehlade možete žvakati listove bosiljka a kod grlobolje jednostavno si kuhaju čaj od sušenih listića ove biljke i dodajte 5 zrna klinčića.

Kod problema s vidom popijte sok od svježeg bosiljka kojeg ćete usitniti u blenderu. Bosiljak obiluje moćnim vitaminom A, a 100 grama svježeg bosiljka na dan pokrit će vaše preporučene dnevne doze vitamina A koje su potrebne za dobar vid. TO ćete najlakše konzumirati upravo kroz sok.

Kod uboda i ugriza istrljajte bolno mjesto listovima bosiljka, a žvakanjem listova možete ublažiti boli.

Kod infekcija istraživanja su pokazala da konzumacija bosiljka povećava proizvodnju antitijela, koja se bore protiv infekcija, za 20 posto.  Stručnjaci i znanstvenici sve više istražuju ulogu ulja bosiljka kao prirodnog antibiotika. Čini se da eterično ulje može pomoći čak i kod infekcija bakterijama koje su otporne na antibiotike. Žvačite listove bosiljka više puta na dan za borbu s infekcijama. Ili koristie kvalitetno eterično ulje od bosiljka.

Kod stresa, tjeskobe i nesanice napravite kupku od bosiljka tako da u kadu s vodom ulijete dvije šalice vručeg čaja.

Kao pomoć kod kamenca i  funkcije bubrega također žvaćite do 5 listova bosiljka svaki dan duže vrijeme.

Bosiljak se koristi i za kožu zahvaljujući bogatstvu antioksidansa, čime bosiljak uvelike smanjuje štete nastalu djelovanjem slobodnih radikala.

Za kožu možete koristiti čaj, pastu od bosiljka koju ćete pripremiti s ružinom vodicom, ili kreme.

Prethodni članakO, sveti Josipe, čija je zaštita tako velika, tako jaka, tako izravna pred Božjom krunom, stavljam u Tebe svoje potrebe i želje. O, sveti Josipe, pomozi mi svojim snažnim zagovorom i izmoli za mene od svog djevičanskog Sina sve duhovne blagoslove, kroz Isusa Krista, našega Gospodina, tako da, jer sam vezan/a Tvojoj nebeskoj snazi, mogu iskazati svoju zahvalu i poštovanje najljubljenijem Ocu. O, sveti Josipe, nikad se ne ću moći umoriti promatrajući Isusa kako spava u Tvojim rukama. Ne usuđujem se prići dok se On odmara u blizini Tvoga srca. Zagrli ga u moje ime i poljubi Njegovu nježnu glavu za mene, i zamoli ga da mi uzvrati poljubac kad udahnem posljednji uzdah. Sveti Josipe, zaštitniče umirućih, moli za nas. Amen.
Sljedeći članakPodizao je ljude iz pakla i iz kolica: Fra Zvjezdan Linić Hrvatima je pokazao živog Isusa