Jedite kivi, ukusan plod prepun vitamina C: Za jačanje imuniteta, a pomaže kod prehlade i gripe

foto: wikimedia

Kivi ukusan i dostupan i pravi je lijek za naše tijelo, a ovo su njegova ljekovita svojstva:

Kivi – nutritivni profil (2 kivija) Kalorije: 90, Mast: 1 g, Ugljikohidrati: 22 g, Šećeri: 13 g, Vlakna: 4 g, Kalcij: 6% DPD, Željezo: 2% DPD, Vitamin C: 230% DPD, Vitamin A: 2% DPD, Kalij: 13% DPD

Jača imunitet: Većina ljudi misli da naranča ima najviše vitamina C od sveg voća samo dva malena kivija imaju mnogo više vitamina C od jedne naranče srednje veličine. Tijelo ne može samo proizvesti vitamin C koji je važan za jačanje imuniteta tako da je važno unositi ga putem hrane. Zbog velike količine vitamina c pomaže ublažiti simtome prehlade i gripe te ga je korisno uzimati.

Čuva kosu i kožu: Zbog navedenog vitamina C, koji je ujedno antioksidant, kivi pomaže stimulirati sintezu kolagena zbog čega koža postaje zaglađenija i zdravija. Ujedno, vitamin C jača kosu kako ne bi došlo do preranog ispadanja.

Dobar za probavu: Zbog vlakana koje sadrži kivi je odličan za borbu protiv zatvora. Zeleni kivi tako sadrži i enzim koji može razgraditi proteine i poboljšati probavu.

Gubitak kilograma: Mogli ste primijetiti da kivi ima jako malo kalorija, ali ima dovoljno vlakana da vas nasiti. On je ujedno 90% voda tako da vaše tijelo uvijek ostaje hidratizirano.

Za mame i bebe: tijekom ranog razvoja folati igraju važnu ulogu u rastu bebine kralježnice i mozga. Kivi, posebice zlatni, je dobar izvor folata te je ujedno i vrlo ukusan.

Usporava starenje: kivi je antioksidant zbog vitamina C kojeg sadrži te može pomoći u borbi protiv slobodnih radikala koji nanose štetu tijelu i dovode do preranog starenja i mnogih kroničnih bolesti.

Prethodni članakAmerikanci nisu čuli za Padre Pija sve dok se nije dogodilo ovo čudesno izlječenje dvogodišnje djevojčice
Sljedeći članakUzdiže se globalni fenomen pred kojim zlo drhti: ‘Kad milijun djece izmoli krunicu, svijet će se promijeniti’