Nije samo snažan sakramental: Tamjan je stvarno moćno ‘oružje’ protiv bolesti

foto: wikimedia

Jedan od najstarijih i najoštrijih mirisa na svijetu, svakako je miris tamjana.

Drvo Boswellia koje raste diljem Afrike i Azije proizvodi smolu koja nam samim paljenjem daje ovaj aromatični miris. Paljenje tamjana uglavnom poznajemo iz crkvenih obreda, blagoslovljeni tamjan je ujedno i sakramental,  međutim,  sama ljekovitost tamjana poznata je od davnina.

Pisani tekst u kojem se tamjan najviše spominje zasigurno je starozavjetna Biblija. A još prije 5000 godina, vrijednost tamjana dosezala je vrijednost zlata.

Kroz cijelu povijest čovječanstva, tamjan je korišten prilikom liječenja raznih bolesti, te pri tome nisu primijećene nikakve bitnije nuspojave. Toksikološka istraživanja u novije vrijeme, također su pokazala da su ekstrakti tamjana sigurni kako za vanjsku uporabu, tako i za unutarnju.

Aktivni sastojci ove biljke su monoterpeni, diterpeni, seskviterpeni ugljikovodici i bosvelijske kiseline. Smatra se da upravo zbog bosvelijske kiseline, biljku tamjan odlikuju antiupalna i analgetička svojstva.

Stoljećima se koristi za liječenje artritisa, a njegovo antiupalno svojstvo također pomaže kod Chronove bolesti, cisti, te poboljšava cirkulaciju kod žila ozlijeđenih upalom. Utjecaj tamjana pokazao se djelotvoran i kod tumora na mozgu, te nekoliko vrsta karcinoma. Novija istraživanja učestalo potvrđuju kako se tamjanom može liječiti tumor, naručito onaj na mozgu. Za liječenje je potrebno skupljati smolu od tamjana tijekom čitave godine, a koristi se ili sušena ili svježa za pripremu ljekovitog praha ili esencija.

Ulje od tamjana pomaže kod bronhitisa, astme, sinusitisa, čestih prehlada i alergija a povoljno djeluje na čitav dišni sustav. Za uspješnu terapiju tamjanovim uljem, ulje je dovoljno inhalirati nekoliko puta dnevno (par kapi), dok se tinktura razrijeđuje s litrom kipuće vode na koju ide jedna žličica tinkture.

Tamjan može zaustaviti i hrkanje, a kako bi hrkanje spriječili potrebno je uljem tamjana namazati vrat, prsa i područje oko nosa. Osim toga, tamjan je izuzetno ljekovit i za kožu, a pomaže kod akni, ožiljaka, strija, bora i rana. Na Zapadu, tamjan je najviše poznat po svojim antiupalnim svojstvima.

Tamjan je i veliki borac protiv depresije, a to su potvrdila mnoga istraživanja. Miris tamjana može odagnati tjeskobu i depresiju, pokazala je studija koju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta John Hopkins i Jeruzalemskog sveučilišta. Miris tamjana aktivira slabo poznate ionske kanale u mozgu koji su također povezani s osjećajem topline na koži. Samo udisanje mirisa tamjana i može ugrijati i oraspoložiti depresivnu osobu.

Napomene:- Ne smije se koristiti čisto ulje tamjana, potrebno ga je razrijediti u baznom ulju ili vodi. Tamjan ne trebaju uzimati trudnice, dojilje, i osobe sa visokim krvnim tlakom, iz razloga što tamjan jako poboljšava cirkulaciju.

Prethodni članakGospa u travnju ove godine: ‘Molite jer će suša biti velika’! Mediji danas: ‘Europa doživljava najveću sušu u posljednjih 500 godina’
Sljedeći članakIsus svetici predaje moćnu molitvu! Govori joj: ‘Zaboravili ste najvažnije, molite ovo i naći ćete me’