Prava kamilica je jedna od najvažnijih ljekovitih biljaka na svijetu

foto: hoppoppox

Prekrasna i svima poznata Kamilica je jedna od najpoznatijih ljekovitih biljaka i ujedno najvažnijih na svijetu. Koristi se za liječenje tisućama godina.

Za liječenje se koristi cvijet kamilice, kao čaj ili u vidu drugih oralnih oblika. Tradicionalno se koristi lokalno i oralno. Oralno kroz kao antiflogistik (protuupalno djeluje) kod bolesti probavnog trakta, te posebice kao spazmolitik (za liječenje grčeva). Za protuupalno djelovanje kamilice su zaslužne sastavnice kamazulen, bisabolol, bisabololoksidi i dr.

Osim toga, Kamilica djeluje… protiv grčeva, antiupalno, antialergijski, antiseptički, umirujuće, kao probavni stimulans, kao blagi analgetik, protiv menstrualnih bolova, opušta mišiće, njeguje problematičnu kožu, poboljšava funkciju jetre, jača kosu.

Istraživanja su pokazala da kamilica zbog njenog antiupalnog djelovanja može biti djelotvorna protiv stafilokoka i kandide.

Njemačke studije iz 1987. su dokazale da krema s kamilicom pospješuje zacjeljivanje rana.

Druga njemačka studija na kamilici i četiri druge biljke je pokazala da je kamilica djelotvorna kod kolika, čira, gastrointestinalnih grčeva i upalnih problema poput artritisa.

Ako kamilicu prelijete vrelom vodom, oslobađa se spoj koji olakšava simptome peludne groznice, astme i čira na želucu te djeluje antialergijski i protiv temperature.

Inhaliranje para kamilice ubrzava izlječenje hunjavice i začepljenosti nosa.

Antioksidansi iz kamilice štite kožu od UV zračenja. Ona sadrži levomenol koji može poboljšati strukturu kože i smanjiti bore od zagađenja, stresa i sunca.

Također pomaže kod akni, različitih iritacija, osipa i drugih kožnih problema, osobito gnojnih rana.

Kupke s kamilicom jačaju kosu, sprječavaju njezino ispadanje, daju joj svjetliju boju i lijep zlatni sjaj.

Za kamilicu kažu da će oživjeti svaki vrt, pa čak i bolesno bilje. Zato nemojte čupati kamilicu u svojem vrtu, nego je radije posadite.

Od kamilice možete raditi losione, obloge, zavoje, ulje, čaj i kupke.

Prethodni članakVažna poruka Isusa od 29. listopada: ‘Iznenadit će vas iznenadna nuklearna energija, ali neću dopustiti uništenje ljudi’
Sljedeći članakBlago čovjeku koji se boji Gospodina i koji uživa u naredbama njegovim: moćno će mu biti na zemlji potomstvo, na pravednu će pokoljenju počivati blagoslov. Dobro je čovjeku koji je milostiv i daje u zajam, koji poslove svoje obavlja pravedno. Do vijeka neće on posrnuti: u vječnome će spomenu biti pravednik. Postojano mu je srce, ničeg se ne boji, on rasipno dijeli, daje sirotinji: pravednost njegova ostaje dovijeka, njegovo će se čelo slavno uzdići.