Predivan cvijet kojeg bi svi trebali imati u vrtu: Neven je čarobno ljekovit

foto: pxHere

Cvijet neven svoju posebnu brijednost skriva ne samo u predivnoj ljepoti koju mu je Bog dao nego i u iznimnoj ljekovitosti nevenovih cvjetova i listova, te je s pravom mnogi poznavatelji prirodnih vrijednosti nazivaju čarobnom biljkom ili jednom od najljekovitijih na svijetu.

S ljekovitim svojstvima nevena bili su upoznati još u starom Egiptu i koristili su ga za pripremu raznih ljekovitih pripravaka.

Od cjetova i od listova nevena radi se čaj, krema, mast, oblozi, gel a sve pomaže čovjeku u raznim tegobama. Definitivno je neven nešto što je potrebno imati u svom vrtu ili u kućnoj ljekarni.

Najraširenija primjena nevena je u dermatologiji. Čajevi i kreme od nevena vrlo uspješno ublažavaju i liječe mnogobrojne druge bolesti.

Neven ima protuupalno djelovanje, pomaže u zacjeljivanju rana.

Uspješan je u borbi protiv problema s jetrom, bubrezima i urinarnim traktom, koristi se u liječenju virusa herpesa i hepatitisa.

Također se primjenjuje u liječenju proljeva, upale crijeva, grčeva u trbuhu i zatvora. Pomaže i kod menstrualnih grčeva.

Čaj od nevena izvrstan je za liječenje virusne i bakterijske urinoinfekcije.

Oblozi i kreme od nevena ublažavaju bol, opekline i otekline. Odlična su pomoć prilikom uganuća te uboda pčela ili osa.

Krema od nevena poznata je u liječenju ispucanih usana, modrica i proširenih vena, kao i za liječenje hemeroida.

Kupka od nevena pomaže u brorbi s visrusima i bakterijama.

Ljekovito djelovanje nevena: ima antiupalno i antibakterijsko djelovanje pospješuje zacjeljivanje rana
koristi se kod opeklina, uboda, uganuća i oteklina, liječi proširene vene i hemoroide,pomaže kod probavnih tegoba, stimulira rad jetre i bubrega, učinkovit u borbi protiv virusa herpesa i hepatitisa sprječava infekcije mokraćnog trakta

Prethodni članak‘Vidio sam Mariju, ozdravio sam’: Jedno od najpoznatijih ozdravljanja od raka dogodilo se liječniku
Sljedeći članakVelikom pobožnosti padam na koljena pred tobom sv. Ano. Ti si ona koja si radi svojih velikih kreposti zaslužila da budeš odabranom za majku Marije, koja je milosti puna blagoslovljena među svim ženama, koja zavrijedi da postane Majkom utjelovljene Riječi. Udostoj se ove milosti radi primiti me u broj tvojih štovatelja, jer to želim da budem kroz čitavi život. Uzmi me pod svoje okrilje, te mi isprosi u Boga nasljedovanje svih kreposti, kojima si ti obdarena. Isprosi mi spoznaju i kajanje radi mojih grijeha, žarku ljubav prema Kristu i Mariji i milost stalna ispunjavanja sviju mojih dužnosti. Izbavi me od svih pogibelji u životu, a u smrtnom mi času priskoči u pomoć da sretno prispijem u vječni život , gdje ću slaviti tebe, presretna majko; utjelovljenu Riječ u krilu Bl. Djevice Marije. Amen.