Ružmarin čuva mozak i duh, borac je protiv stresa i starenja: Predivan začin koji želite imati u blizini

foto: flickr

Ružmarin je zimzelena mediteranska biljka. Njegovo ime potječe od latinskog ros marinus, što znači “morska rosa”.

Najčešće se koristi kao začin ili kao eterično ulje. Poznat je po brojnim dobrobitima kako za fizičko, tako i za mentalno zdravlje ljudi.

Važno je znati za ljetne mjeseca da ružmarin ima antimikrobno djelovanje i suzbija širenje patogenih mikroorganizma u hrani. No, poznato je da korištenje ružmarina spriječava rast stanica raka a u tom slučaju je najdjelotvorniji u kombinaciji s kurkumom ili u obliku ekstrakta.

Ulje ružmarina pruža zaštitu od i sunčevog zračenja ali i od najezde komaraca, buha i drugih buba.

Uz to korištenjem ovog predivnog začinskog bilja možete poboljšati pamćenje, jer on čuva mozak i spriječava slabljenje njegovih funkcija. Čak i sam miris te plemenite biljke može unaprijediti vašu memoriju i rad mozga.

Brojna istraživanja su pokazala da su osobe koje su mirisale ružmarin unaprijedile svoje pamćenje i moć koncentracije.

Poznato je da su čak i učenici u drevnoj Grčkoj u kosu stavljali grančice ružmarina kako bi bolje zapamtili gradivo.

Uz to, ispijenjem čaja od ružmarina možete suzbiti probavne tegobe, a osim toga ružmarin pomaže i kod menstualnih grčeva i glavobolje, kod stresa i zgrčenih mišića.

Poznato je, naime, da on smanjuje razinu kortizola – hormona koji se luči kad ste pod stresom. Usto pridonosi osjećaju mira i opuštenosti.

Istraživanje je pokazalo da, primjerice, medicinske sestre lakše podnose iznimno stresne situacije na poslu nakon što neko vrijeme udišu miris ružmarina.

Nadalje, zahvaljujući protuupalnim svojstvima i blagotvornom djelovanju na dišne organe, ulje ružmarina smanjuje simptome upale grla, prehlade ili gripe.

Usto, ublažava i tegobe uzrokovane alergijom. Tome pomaže eterično ulje.

RUžmarin također potiče rast kose, a prema istraživanjima kod osoba koje su sedam mjeseci masirale vlasište uljem ružmarina ili mješavinom ulja ružmarina, cedra ili majčine dušice, primijećeno je povećanje rasta kose i poboljšanje stanja vlasišta.

Također snažan borac protiv slobodnih radikala a koji uzrokuju starenje je upravo ružmarin.

Ovaj začin je jedan od najjačih prirodnih antioksidanata, koji vas štiti od djelovanja slobodnih radikala te tako smanjuje rizik od srčanih bolesti, raka, prijevremenog starenja ali i problema s vidom.

Prethodni članak“Ovo je Sin moj, Izabranik! Njega slušajte!” (Lk 9, 28 – 36)
Sljedeći članakDušo Kristova, posveti me. Tijelo Kristovo, spasi me. Krvi Kristova, napoji me. Vodo iz prsiju Kristovih, operi me. Muko Kristova, okrijepi me. O dobri Isuse, usliši me. Među rane svoje sakrij me. I ne dopusti da se odijelim od Tebe. Od neprijatelja zlobnoga, brani me. Na času smrti moje, zovni me. I zapovijedi mi da dođem k Tebi, Da Te sa svetima Tvojim hvalim. U vijeke vjekova. Amen.