Suncokret: moćan prijatelj čovjeka! Pomaže kod cirkulacije i prirodan je sedativ

foto: rawpixel

Sjemenke suncokreta bogate su vitaminima i mineralima, osobito vitaminima E i B1.

Uz poboljšanje cirkulacije, pomažu cijelom tijelu – kosi, očima, jetri, kostima i mišićima. Snižavaju kolesterol i djeluju u prevenciji raka.

Zahvaljujući antioksidativnim sastojcima, ublažavaju upale.

Ujedno, sjemenke suncokreta izvrstan su prirodni sedativ.

Sadrži gotovo 23 posto primarnih bjelančevina. U njemu su zastupljene u znatnim količinama i sve esencijalne aminokiseline.

Sjeme sadrži oko 50 posto mnogostruko nezasićenih masnoća, od kojih najveći postotak otpada na esencijalnu linolensku masnu kiselinu kao važnu prethodnicu omega 6 masnih kiselina, za koje je poznato da snižavaju razinu kolesterola u krvi.

U znatnom postotku sadrži i oleinsku kiselinu. Suncokretovo sjeme ima veliku količinu vitamina E, kao preventivu razvoju karcinoma. Sjemenke su dobar izvor i raznih minerala: kalcija, fosfora, magnezija, natrija, kalija i željeza, kao i vitamina, naročito B kompleksa i A vitamina. S obzirom na bogatstvo vitamina koje sadrži trebalo bi ga redovito koristiti u prehrani.

Cvijet zajedno s listovima i stabljikom dobar je za pripravu tinkture koju možemo koristiti za liječenje gripe, malarije, groznice, plućnih bolesti i sl. Sjemenke suncokreta u današnje vrijeme izvrsna su i neophodna hrana za rad našeg mozga, posebno ako ih jedemo zajedno sa suhim grožđicama. Jedenjem sjemenki suncokreta pojačavamo mokrenje, odnosno smanjujemo kolesterol u krvi. Na taj način pomažemo radu štitne žlijezde, jetre, bubrega, kože i želuca.

Narodni čaj od suncokreta preporučua se za sve probleme s cirkulacijom – osjećaj hladnoće, umor, trnce u rukama i nogama i sl.: sa dva dcl vruće vode prelije se jedna jušna žlica osušenih listova. Pusti se odstajati 15 minuta i onda se procijedi. Pije se dvije do tri šalice čaja dnevno. Piju ga i osobe s povišenom temperaturom.

Mljeveni suncokret može se dodavati raznim jelima: varivima i umacima.

Prethodni članakHRVATSKA U MILOSTI! Nakon izvanredne vizije, žena je čula glas koji govori: ‘Spasit će se samo ovi narodi’
Sljedeći članak‘NJIHOV ŽIVOT OVISI O NAŠOJ POMOĆI’: Nemaju struje, hrane, imaju bebu i trebaju nas!