‘Ljudska bića nemaju moć promijeniti poredak koji je uspostavio Bog’ Kardinal odgovorio biskupima koji bi blagoslovili homoseksualne parove

foto: flickr

Uvođenje obreda blagoslova istospolnih parova od strane belgijskih biskupa izazvalo je kritike kardinala Francisa Arinzea, bivšeg šefa vatikanskog ureda za liturgiju.

Kardinal je rekao da su belgijski biskupi zauzeli pogrešan i pastoralno pogrešan pristup.

“Ljudska bića nemaju moć promijeniti poredak koji je uspostavio Bog Stvoritelj”, rekao je Arinze u poruci od 24. rujna na upit vatikanskog novinara Roberta Moynihana.

“Čak i ako je cilj biti pastoralna pomoć homoseksualnim parovima, to je pogreška od strane biskupa”, rekao je Arinze.

Kardinal rođen u Nigeriji, koji sada ima 89 godina, služio je kao prefekt Kongregacije za bogoštovlje od 2002. do 2008. Čak iu mirovini, kardinal je odgovorio na otvoreno prkošenje belgijskih katoličkih biskupa prema Vatikanu i katoličkom učenju.

Belgijski biskupi su 20. rujna najavili uvođenje obreda blagoslova istospolnih parova u svojim biskupijama. Biskupi Flandrije također su objavili liturgiju za slavlje homoseksualnih zajednica za dijelove dvojezične zemlje u kojima se govori flamanski.

Arinze je kritizirao izjavu biskupa, citirajući njezin naslov “Biti pastoralno blizak homoseksualnim osobama: za gostoljubivu Crkvu koja nikoga ne isključuje”.

Kardinal je rekao da njihov pristup nije pastoralni i da zanemaruje katolički nauk.

“Sveto pismo predstavlja homoseksualne činove kao činove teške izopačenosti”, rekao je, dodajući da je crkvena tradicija, kako je zastupljena u Katekizmu Katoličke Crkve, “uvijek proglašavala da su homoseksualni činovi intrinzično neuredni”.

“Iako osobe s homoseksualnim sklonostima treba poštivati, a ne nepravedno diskriminirati, one su, kao i svaki kršćanin, pa i svako ljudsko biće, pozvane na čistoću”, rekao je Arinze. Citirao je Kristove riječi u Mateju 5:8: “Budite savršeni, kao što je savršen Otac vaš nebeski.”

Također je citirao Katekizam učenja Katoličke Crkve da su homoseksualne osobe “pozvane na čistoću”.

“Pomoću vrlina samosvladavanja koje ih uči unutarnjoj slobodi, ponekad potporom nezainteresiranog prijateljstva, molitvom i sakramentalnom milošću, mogu i trebaju se postupno i odlučno približiti kršćanskom savršenstvu”, kaže Katekizam, kako ga citira Arinze.

Kardinal se također osvrnuo na nedavnu izjavu Kongregacije za nauk vjere (CDF), doktrinarnog čuvara Katoličke crkve, iako nije ulazio u detalje.

CDF je uputio to pitanje 15. ožujka 2021. Kongregacija je rekla da Crkva nema moć blagosloviti istospolne veze. Priopćenje Vatikana izdano je uz odobrenje pape Franje .

Izjava CDF-a jasno je pokazala da se blagoslovi mogu dati “pojedinim osobama s homoseksualnim sklonostima, koje očituju volju živjeti u vjernosti objavljenim Božjim planovima kako ih predlaže crkveno učenje”.

“(Crkva) podsjeća da sam Bog nikada ne prestaje blagoslivljati svako od svoje djece hodočasnika na ovom svijetu, jer za Njega ‘mi smo Bogu važniji od svih grijeha koje možemo počiniti’”, rekla je zajednica.

„Ali on ne blagoslivlja i ne može blagoslivljati grijeh: on blagoslivlja grešnog čovjeka, kako bi on prepoznao da je dio njegova plana ljubavi i dopustio da ga on promijeni. On nas zapravo ‘uzima takve kakvi jesmo, ali nas nikada ne ostavlja takvima kakvi jesmo’.”

Izjava CDF-a došla je usred nastojanja Crkve u Njemačkoj da se zalaže za blagoslov istospolnih zajednica. Izjava je izazvala proteste i otvoreni prkos u katoličkom svijetu njemačkog govornog područja. Njemački svećenici i pastoralni djelatnici također su otvoreno prkosili Vatikanu i provodili ceremonije blagoslova istospolnih parova.

Prethodni članakGospodine, učini me dobrim prijateljem svih, učini da zračim povjerenjem: onima koji pate i žale se, onima koji traže svjetlost daleko od Tebe, onima koji žele početi, a ne znaju kako, onima koji se žele nekome povjeriti a ne osjećaju se sposobni. Gospodine, pomozi mi, da ne prođem blizu nekoga s licem bez osjećaja, sa zatvorenim srcem, ubrzanim korakom. Gospodine, pomozi mi da odmah osjetim: za one koji su kraj mene, za one koji su zabrinuti i izgubljeni, za one koji pate u sebi, za one koji se osjećaju osamljeni ne svojom voljom. Gospodine, daj mi taj dar da mogu ići u susret srcima. Gospodine, oslobodi me sebičnosti, da Ti mogu služiti, da Te mogu ljubiti, da Te mogu osjetiti, u svakom bratu koga susretnem. (sveti Vinko Paulski)
Sljedeći članakPoznati egzorcist o ukazanjima u Međugorju: Ljudi su u opasnosti, da smo slušali Gospu, rata ne bi bilo