ORBAN ZAGRMIO: ‘Vodi se rat za dušu Europe, bez ujedinjenih kršćana nećemo ga dobiti’

foto: flickr

Mađarskom premijeru Viktoru Orbanu u ponedjeljak je odao počast srpski pravoslavni patrijarh Porfirije. Orban je primio poglavara Srpske crkve u sjedištu svoje vlade u Budimpešti te mu je uručen orden Svetog Save prvog stupnja, objavili su mađarska novinska agencija MTI i Srpska patrijaršija u Beogradu. Orban je odlikovan za zalaganje za zaštitu kršćanstva u Mađarskoj i cijeloj Europi, za promicanje kršćanskih vrijednosti, kao i za osobni doprinos prijateljstvu mađarskog i srpskog naroda, rekao je srpski patrijarh.

Porfirije je Orbana tom prilikom nazvao “jedinstvenim državnikom koji se bori za dušu Europe i čije riječi čuju nadahnjuju i drugi narodi”.

Europa je trenutno suočena s novim, “globalno nametnutim i agresivnim sustavom vrijednosti” koji želi srušiti postojeći poredak pojedinaca i zajednica i progurati nove paradigme. S obzirom na to, Orban se “zalaže za od Boga utemeljen, kršćanski sustav vrijednosti”, koji će se nastaviti održavati u Mađarskoj, dodao je.

Orban je u zahvalnom govoru istaknuo da je ponosan na priznanje Srpske crkve. “Mi smo miroljubivi ljudi, želimo mir, ali zapravo se vodi rat za dušu Europe i bez jedinstva kršćana, uključujući i pravoslavlje, tu bitku ne možemo dobiti”, rekao je premijer.

Prethodni članakProročanstvo Benedikta XVI se obistinjuje sada: Upozoreni na ono što se događa, prije 60 godina
Sljedeći članakUkazanja slična Međugorju koje je Crkva priznala: 54 godine ukazivala se Djevica i ponavljala jednu poruku