Ukrajinska veleposlanica kritizirala Papu: ‘Potpuno je pogriješio’

foto: flickr

Ukrajinska veleposlanca u SAD-u u četvrtak je reagirao na nedavne komentare pape Franje da je “NATO lajao na vrata Rusije” možda doveo do invazije Vladimira Putina na njezinu zemlju.

“To je žalosno”, rekla je veleposlanica Oksana Markarova za Newsmax. Ona je reagirala na papin intervju u utorak za talijansku publikaciju Corriere della Sera u kojem je rekao da je pravi “skandal” rusko-ukrajinskog rata mogućnost ulaska Ukrajine u NATO. Veleposlanica Markarova rekla je da je procjena pape Franje bila “potpuno pogrešna”, da “nije bilo nikakve provokacije” jer Ukrajina nije ušla u NATO i nije učinila ništa da potakne napad iz Rusije.

Podsjetimo nedavni intervju s ravnateljem talijanskoga dnevnika Corriere della Sera odjeknuo je u svijetu. Papa je naime izrazio želju za posjet Moskvi i susretom s Vladimirom Putinom kojeg svijet trenutno vidi kao glavnog agresora na Ukrajinu.

Ratovi se vode kako bi se testiralo oružje koje smo proizveli
U Papinim je riječima također razmišljanje o razlozima rata i o trgovini oružjem koja za Papu ostaje i dalje skandal kojemu se malo tko protivi. Papa govori o možda „lako potaknutoj srdžbi“, „lajanjem NATO-a na vrata Rusije“ koje je Kremlj navelo da „reagira loše i potakne sukob“. Predaleko sam, ne mogu odgovoriti na pitanje je li ispravno opskrbljivati Ukrajince – zaključio je – Jasno je da se u toj zemlji isprobava oružje. Rusi sada znaju da su tenkovi od male koristi i razmišljaju o drugim stvarima. Ratovi se vode radi toga: kako bi se isprobalo oružje koje smo proizveli – istaknuo je Papa. Malo je onih koji se protive toj trgovini; naprotiv, valjalo bi učiniti više te je Papa spomenuo zaustavljanje u Genovi konvoja koji je nosio oružje u Jemen, a koje su, prije dvije ili tri godine, lučki radnici odlučili zaustaviti.

Najprije putovanje u Moskvu. Patrijarh nije Putinov ministrant
Za sada nije planirano putovanje u Kijiv, prije treba biti ono u Moskvu. Osvrćući se na uložene napore ili one koje valja uložiti kako bi se zaustavila eskalacija nasilja, Papa je pojasnio: „Za sada ne idem u Kijiv“, „osjećam da ne trebam ići. Prvo trebam otići u Moskvu, prvo trebam susresti Putina. Pa i ja sam svećenik, što mogu učiniti? Činim ono što mogu. Kad bi Putin otvorio vrata…“.

U Moskvi Papa traži i mogućnost zajedničkoga djelovanja s patrijarhom pravoslavne Crkve Kirilom. Spominje 40-minutni razgovor na platformi Zoom, održan 15. ožujka, i „opravdanja“ rata koja je naveo Kiril, te se ponovno osvrnuo na otkazani sastanak u lipnju u Jeruzalemu. Slušao sam – rekao je papa Franjo u intervjuu za Corriere della Sera – i rekao sam mu: Ne razumijem ništa o tomu. Brate, mi nismo državni klerici, ne možemo rabiti jezik politike, nego Isusov. Pastiri smo istoga svetog naroda Božjeg. Zbog toga treba tražiti put mira, učiniti da prestane paljba oružja. Patrijarh se ne može pretvoriti u Putinova ministranta. Imao sam zakazan sastanak s njim u Jeruzalemu 14. lipnja. To bi nam bio drugi susret licem u lice, ne bi imao veze s ratom. Ali, sada se i on slaže: zaustavimo se, mogao bi to biti dvosmisleni signal.

Svijet u ratu zbog međunarodnih interesa
Papin se pogled ponovno proširio kako bi govorio o pravima narodā u svijetu koji je u ratu, onom „trećem svjetskom ratu“, mnogo puta spomenutom i od kojega se strahuje. Nije to „uzbuna“ – pojasnio je – nego utvrđivanje stvari: Sirija, Jemen, Irak, u Africi rat za ratom. U svakom djeliću ima međunarodnih interesa. Ne može se zamisliti da neka slobodna država može voditi rat protiv druge slobodne države. U Ukrajini se čini da su drugi potaknuli sukob. Jedino što se Ukrajincima pripisuje jest da su reagirali u Donbasu, ali govorimo o prije deset godina. Taj je argument star. Sigurno, oni su ponosan narod – istaknuo je Papa.

Prethodni članakMasonska strategija borbe protiv Boga i čovjeka: Istupio mason iz Francuske
Sljedeći članakIzlaze iz podzemlja: Hram sotone zatražio da se vijori njihova zastava u tjednu ‘sotonske zahvalnosti’