Ultraljubičasto svjetlo otkriva znanstvenicima skriveni odlomak iz Biblije 1500 godina kasnije

foto: wikimedia

Istraživači kažu da su pronašli skrivenu verziju biblijskog odlomka koji je ostao neotkriven više od 1500 godina ispod prethodno otkrivenog dijela pomoću ultraljubičastog svjetla.

Povjesničar Grigory Kessel s Austrijske akademije znanosti otkrio je ovo revolucionarno otkriće u članku iz ožujka 2023. u akademskom časopisu New Testament Studies , koji objavljuje Cambridge University Press.

Kissel je rekao da su pronašli drevnu verziju 12. poglavlja Matejeve knjige u Bibliji koja je bila skrivena ispod dijela teksta više od 1500 godina. Njegovo otkriće jedan je od najranijih prijevoda Evanđelja, prvi put nastao u 3. stoljeću, a prepisan u 6. stoljeću.

“Ovo otkriće dokazuje koliko produktivna i važna može biti međuigra između modernih digitalnih tehnologija i temeljnih istraživanja kada se radi o srednjovjekovnim rukopisima”, rekla je Claudia Rapp, ravnateljica Instituta za srednjovjekovna istraživanja pri Austrijskoj akademiji znanosti u priopćenju za javnost.

Kessel je rekao da je upotrijebio ultraljubičastu fotografiju kako bi vidio raniji tekst ispod tri sloja riječi ispisanih na palimpsestu, drevnom rukopisu koji je prethodno napisan na kojem su ljudi strugali i ponovno ga koristili više puta.

Kessel je u priopćenju za tisak rekao da je rukopis dao “jedinstven pristup” istraživačima koji otkrivaju drevne sirijske prijevode.

“Rukopis nudi ‘jedinstven pristup’ istraživačima za razumijevanje najranijih faza tekstualne evolucije Biblije”, rekao je Kissel. “Pokazuje neke razlike u odnosu na moderne prijevoda teksta.”

Koristio je primjer Mateja, poglavlja 12, stih 1, što na izvornom grčkom prevodi: “U ono vrijeme Isus je u subotu prolazio žitnim poljima ; a njegovi učenici ogladnjeli su i počeli brati klasje i jesti,” novi sirijski prijevod kaže: “počeli su brati klasje, trljati ih rukama i jesti.”

Prethodni članakNeviđeno čudo potvrđeno obdukcijom! Bog je učinio nešto silno sa srcem sv. Filipa Nerija uoči Duhova: Može i vama, ovom molitvom
Sljedeći članakSvećenik upozorava: Tri su glavne prepreke za silazak Duha Svetog na vaše živote! ‘On želi doći svima, ali ne može’