Užas u Italiji zgrozio svijet! Da, svećenik je stvarno slavio misu gol na luftiću, ovo je njegovo objašnjenje!

foto: CNA/flickr

Nakon što su ovog tjedna fotografije talijanskog svećenika bez košulje koji slavi misu u moru koristeći luftić kao oltar postale viralne, lokalna katolička nadbiskupija pozvala ga je na liturgijsku pristojnost i poštovanje.

Otac Mattia Bernasconi, svećenik milanske nadbiskupije, javno je priznao u intervjuu 26. srpnja da je njegov liturgijski izbor da svoje ruho zamijeni kupaćim hlačama bio “možda nepromišljen” i rekao da to više neće učiniti.

36-godišnji svećenik objasnio je da je pomagao u jednotjednom ljetnom kampu za srednjoškolce u južnoj Italiji koji je organizirala Libera, antimafijaška organizacija.

“Htjeli smo zadnji dan provesti na plaži; bila je nedjelja i pojavilo se pitanje mise koju uvijek slavimo”, rekao je Bernasconi za talijanske novine Corriere della Sera.

“Bilo je 10:30 ujutro i sunce je pržilo, pa smo odlučili skrenuti na jedino ugodno mjesto: u vodu”, rekao je.

Misa na obali Crotonea u južnoj talijanskoj regiji Kalabriji privukla je pozornost posjetitelja plaže. Neki su se pridružili misi, dok su drugi objavili fotografije na internetu.

Odgovor na internetu na fotografiju svećenika golih prsa u vodi koji drži kalež iznad glave bio je trenutačan. Neki korisnici društvenih mreža pitali su zašto je ova liturgija dopuštena u vrijeme kada je tradicionalna latinska misa suočena s ograničenjima.

Giuseppe Capoccia, glavni tužitelj grada Crotonea, rekao je da smatra prikladnim pokrenuti istragu protiv svećenika zbog “uvrede vjerske ispovijesti”, prema izvješću talijanskih novina La Repubblica.

Nadbiskupija Crotone-Santa Severina objavila je 25. srpnja priopćenje u kojem je odgovorila na incident u kojem se kaže da je “potrebno održavati minimum pristojnosti i brigu o simbolima koje zahtijeva sama priroda liturgijskih slavlja”.

“U nekim posebnim slučajevima, tijekom duhovnih vježbi, školskih kampova, na mjestima za odmor, također je moguće slaviti misu izvan crkve”, rekla je nadbiskupija.

„Međutim, uvijek je potrebno stupiti u kontakt s crkvenim poglavarima mjesta u kojem se nalazimo, kako bi se međusobno savjetovali o najprikladnijem načinu obavljanja takvog euharistijskog slavlja.”

U izjavi se dalje citira nedavno pismo pape Franje o liturgiji: „Budimo jasni: o svakom aspektu slavlja treba se pažljivo brinuti (prostor, vrijeme, geste, riječi, predmeti, odjeća, pjesma, glazba… ) i svaka se rubrika mora poštivati.’”

“’Takva pozornost bila bi dovoljna da spriječi otimanje od skupštine onoga što joj se duguje; naime, vazmeno otajstvo koje se slavi prema obredu koji je odredila Crkva’, stoji, citirajući Desideria Desideravija .

Prethodni članakNi bolest, ni glad, ni potres ni rat: Ovo je najstrašnije što će se dogoditi svijetu, smatrao je padre Pio
Sljedeći članakMOĆNA POBOŽNOST KOJA JE PREOBRAZILA SVIJET: Moli tri Zdravo Marije i zaživi čudesno obećanje Gospe