‘Vrag postoji, on je tu i ovako djeluje protiv vas!’ Papa raskrinkao podmuklost đavla i otkrio oružje od 2 minute

foto: rawpixel

Papa Franjo nudi jamstvo da će vam samo 2 minute potrošene na ispitivanje onoga što se danas dogodilo u vašem srcu “dobro učiniti za vas, uvjeravam vas”.

Papa Franjo vodio je vrlo praktičnu vježbu razlučivanja na općoj audijenciji u srijedu 30. studenog, koristeći primjer kako poriv za molitvom (ili nedostatak istog) može biti dobar ili loš.

Papa je u tom kontekstu upozorio kako je đavao lukav:

Stil neprijatelja – kada govorimo o neprijatelju, govorimo o vragu, jer vrag postoji, on je tu! – njegov stil, znamo – predstavlja se na podmukao, maskiran, na način: Kreće od onoga što nam je najdraže i onda nas, malo po malo, namata. Zlo ulazi tajno, a da osoba toga nije svjesna. A s vremenom nježnost postaje tvrdoća…

Kako bi raskrinkao Sotonine lukave putove, Papa je ponovno pozvao na ispit savjesti, koji mora biti “strpljiv”, ali je “neophodan” – da vidimo “podrijetlo i istinu naših misli; to je poziv da učimo iz iskustava, iz onoga što nam se događa, kako ne bismo i dalje ponavljali iste pogreške.”

Pronađite đavolje lozinke

Papa Franjo je inzistirao na tome da je važno upoznati sebe .

Što više poznajemo sebe, to više osjećamo gdje zao duh ulazi, njegova “lozinka”, za ulaz u naše srce, koje su to točke na koje smo najosjetljiviji, da na njih ubuduće obratimo pažnju.

Svatko od nas ima svoja osjetljivija mjesta , slabe točke u svojoj osobnosti: i tamo ulazi zli duh, i navodi nas na krivi put, ili nas odvodi s pravog, pravog puta.

Samo 2 minute

Franjo je ponovio da je neophodan svakodnevni ispit savjesti :

Prije nego završite dan, zastanite na trenutak. Što se dogodilo? Ni u novinama, ni u životu: Što se dogodilo u mom srcu? Je li moje srce bilo pozorno? Je li naraslo? Je li sve prošlo nesvjesno? Što se dogodilo u mom srcu?

A ovo ispitivanje je važno, to je vrijedan napor ponovnog čitanja iskustva s određene točke gledišta. Važno je primijetiti što se događa, to je znak da Božja milost djeluje u nama, pomaže nam rasti u slobodi i svijesti. Nismo sami: Duh Sveti je s nama. Da vidimo kako su stvari išle.

Braćo i sestre, potrebno je razumjeti, ići naprijed u razumijevanju onoga što se događa u mom srcu. I zato je potreban ispit savjesti, da se vidi što se danas dogodilo. “Danas sam se naljutio, nisam to učinio…”: Ali zašto? Idemo dalje od “zašto” i tražimo korijen ovih pogrešaka. „Ali, danas sam bio sretan, ali mi je bilo dosadno jer sam morao pomoći tim ljudima, ali na kraju sam se osjećao ispunjen tom pomoći“ – i tu je Duh Sveti.

Naučiti čitati što se dogodilo tijekom dana u knjizi našeg srca. Učinite to: trajat će samo dvije minute, ali će vam dobro doći, uvjeravam vas.

Prethodni članak‘Pitala ga je zašto plače pa se smrznula od jada’: Natalie je vidjela Isusa prekrivenog suzama!
Sljedeći članakVeliki, milostivi Bože, tvoje je budućnost naša sadašnjost, tvoj slavni dan naš je cilj, tvoja istina naša je sigurnost, tvoje oproštenje naš život. Gospodine, mi ti zahvaljujemo. Ne daj da bezbrižno živimo svoje dane, već da budemo svjesni tvojega dolaska, da se vježbamo u odgovornosti za ljude i stvari, koje si nam povjerio. Neka u nama vlada budnost i pozornost, da surađujemo u oblikovanju tvojega svijeta, da odstranimo glad, da nadvladamo bolesti, da budemo graditelji mira. Daj nam dobre misli za izgradnju zajednice, da se međusobno poštujemo i budemo spremni za plodnu suradnju. Budi uz ljude koji su u našoj zajednici žalosni ili radosni, i podsjećaj nas na naše krštenje.To te molimo u pouzdanju u tvojega Svetog Duha, kojega nam obećao po svojem Sinu Isusu Kristu. Amen.