Znanstvenica s Harvarda: ‘Čuda svemira ukazuju na Stvoritelja’

foto: screenshot/youtube

Čuda koja vidimo u svemiru “trebala bi nas izvući iz nas samih”, rekla je prošlog tjedna jedan znanstvenica Karin Oberg i dodala: “gledajući ne samo prema samim čudima i prema istinama koje otkrivaju, već i prema izvoru svih istina i konačnog Stvoritelj svih stvari.”

Karin Öberg, profesorica je astronomije i voditeljica dodiplomskih studija na Sveučilištu Harvard, rekla je da joj je njezin rad kao znanstvenice pomogao shvatiti da živimo u svemiru koji “ima početak, sredinu i kraj koji se odvija tijekom vremena.”

Također je rekla da vjera u Boga, daleko od toga da bude prepreka znanstvenom istraživanju, zapravo može biti od pomoći znanstvenicima zbog “sigurnog temelja” koji pruža vjera u Stvoritelja. Sama Öberg je obraćenica s ateizma.

“Mislim da bismo trebali biti prilično uvjereni da bi posjedovanje prave filozofije i prave religije trebalo olakšati stvaranje znanstvenih otkrića, a ne suprotno,” rekao je Öberg u govoru 13. siječnja.

Öberg je održala drugi uvodni govor 13. siječnja na Wonder Conference , koju je organizirao katolički medijski apostolat Word on Fire, koji se održao u Grapevineu, Texas, i privukao je oko tisuću sudionika.

Öberg, znanstvenica švedskog podrijetla koj je član odbora Međunarodnog društva katoličkih znanstvenika, prvenstveno proučava nastanak zvijezda i planeta. “Prazan” prostor između zvijezda – ono što je poznato kao “međuzvjezdani medij” – zapravo uopće nije prazan, već sadrži ogromne količine plina i prašine. Tijekom milijuna godina, međuzvjezdani oblaci mogu se početi urušavati sami u sebe, i tako nastaju zvijezde, rekla je Öberg.

Mnogi znanstvenici danas i u prošlosti bili su vođeni u svojim znanstvenim istraživanjima svojom vjerom, dodala je Öberg. Otac Georges Lemaître, koji je prvi predložio teoriju danas poznatu kao Veliki prasak, pomogao je u popularizaciji ideje da svemir ima početak, pa mu je stoga potreban Stvoritelj.

“Ne mogu a da se ne zapitam je li … razlog zbog kojeg je on došao na ideju, umjesto nekih drugih briljantnih znanstvenika kojima je bio okružen, imao neke veze s njegovim katoličanstvom. Mislim, vjerom je već znao da svemir ima početak u vremenu,” rekla je Öberg, referirajući se na katoličko vjerovanje u stvaranje kako je ispričano u Knjizi postanka.

“I ne mogu se ne zapitati da mu je to olakšalo prihvaćanje ove ideje…, mislim, da su mnogi ateisti bili jako zabrinuti zbog teorije Velikog praska kako je ona predstavljena.”

Öberg je rekla da unatoč štovanju znanosti i znanstvenih metoda među mnogim njezinim kolegama, važno je napomenuti da znanstvena metoda ima svoja ograničenja.

“Postoje mnoga pitanja o svemiru koja možemo postaviti, a nisu znanstvena… stvari poput: Što učite iz lijepe umjetnosti? Što umjetnost čini lijepom?” nastavila je.

Postoji uobičajena ideja, rekla je, da “možete znati je li nešto istina samo ako to možete znanstveno dokazati.” U stvarnosti, postoji mnogo načina da se dođe do istine, “znanost je jedan od njih”, ali ne i jedina metoda. Postoje neka pitanja – poput onih o moralu – koja su rezervirana za religijska i filozofska područja. I većina znanstvenika to može intuitirati, rekla je.

Ako razgovarate sa znanstvenikom i pitate zašto imaju određenu ideju ili hipotezu, oni često kažu stvari poput: ‘To je bila inspiracija.’ U središtu  znanstvene metode trebao bi biti hiperracionalan proces”, rekla je Öberg. Umjesto toga, “Ti zapravo zazivaš Duha Svetoga” dodala je kroz smijeh.

Racionalnost i red koje znanstvenici promatraju u svemiru – i koji omogućuju znanstvena istraživanja svih vrsta – ukazuju na Stvoritelja koji je izvor svih racionalnih misli, nastavila je.

U ovom ukazanju Gospa je otkrila koja joj je molitva najdraža: Zaboravljeni zaziv koji može promijeniti naš život

 

Prethodni članak‘Biti s Isusom znači biti hrabar i ostaviti grijehe za sobom’: Snažna uputa pape Franje za susret s Bogom
Sljedeći članakMoćna molitva Duhu Svetom koju nam je poslala Djevica Marija može preobraziti svijet! Gospa: ‘Pozivam vas da često ponavljate…’