RUŠI I ZIDINE, OVO JE ČUDESNA SNAGA PROCESIJE: Kako je kip Djevice iz Španjolske preživio muslimansku invaziju

foto: wikimedia

Svakog 9. studenog Crkva u Španjolskoj slavi Djevicu od Almudene, zaštitnicu Madrida, čiji lik “krije” osebujnu priču koja možda mnogima nije poznata.

Tijekom muslimanske invazije na Pirinejski poluotok u osmom stoljeću, vjernici su odlučili sakriti kip Djevice Marije u jednu od kula zida koji je okruživao španjolsku prijestolnicu. Tu su ga postavili kako bi zaštitili kip, jer su za to vrijeme muslimani eliminirali sve znakove katolicizma koji su im se našli na putu.

Godinama kasnije, Španjolci su pokušali povratiti kip, iako bezuspješno, jer nisu uspjeli pronaći točno mjesto u zidu gdje je Djevica bila skrivena.

Zbog toga je kralj Alfonso VI odlučio održati procesiju oko zida u čast Djevice, koja se održala 9. studenog 1085. godine.

Dok su vjernici obilazili madridski zid, dio zida jednog od tornjeva se srušio. Iza ruševina pojavio se kip Djevice pored dvije upaljene svijeće.

Od tada je kip poznat kao Djevica iz Almudene, jer na arapskom “al-mudayna” znači “citadela” ili “ograđeni vojni kompleks”. Pod tim naslovom Gospa je dekretom 1908. godine proglašena zaštitnicom grada.

Na brežuljku gdje je pronađen kip Djevice od Almudene kasnije je sagrađena katedrala njoj u čast, simbol vjere Madriđana. Posjećuju ga tisuće turista svake godine.

Prema riječima pape Benedikta XVI. „Marijin pohod Elizabeti prva je euharistijska procesija u povijesti”. Riječ je o moćnom katoličkom obredu koji je kroz povijest Katoličke Crkve okupljao milijune u jedinstvu. Procesijama su se nekoć rušile zidine, zaustavljali potresi, tsunamiji, epidemije, ratovi, suše, rješavali su se brojni problemi čovječanstva, a sve zbog vjerne djece ujedinjene u molitvi svjesne da o Bogu ovisi baš sve.

Danas je moć procesije nekako skrivena, što je žalosna potvrda da Božji narod ponovno zaboravlja, kako vjeru svojih otaca, tako i čudesna djela koja učini Gospodin na putu čovječanstva kroz povijest.

Prethodni članakKamo ideš, svijete? Skloništu za djecu bez roditelja umjesto donacije, poslali ručnu granatu
Sljedeći članakOtkrivena je mistična hijerarhija anđela! Molite moćnu molitvu za koju je obećana stalna zaštita vojske neba