ČUDO TORINSKOG PLATNA: Liječnik i agnostik gledajući platno vidio Isusa i postao katolik, drugi postao svećenik

foto: wikimedia

Dana 24. svibnja 1998., nakon što je klečao i molio se pred Svetim platnom u Torinu, papa Ivan Pavao II. to je definirao kao “provokaciju inteligencije”. I pozvao je znanstvenike da istraže tu “sliku, koju svi vide, a nitko za sada ne može objasniti”.

Iste bi godine jedan čovjek znanosti, liječnik, doletio iz Sjedinjenih Država u Torino kako bi u tišini promatrao plahtu u koju je, prema predaji, bilo umotano Kristovo tijelo nakon skidanja s križa.

August Accept, to je ime tog doktora. Godinama je dr. Accepts proučavao Torinsko platno očima znanstvenika. Intenzivno proučavanje, ga je definitivno uvjerilo da je to platno zapravo dočekalo Isusovo tijelo.

Pred tom slikom raspetog Kristova lica, Accepts je sada otišao daleko dalje od odnosa s pukim predmetom znanstvenog proučavanja. Za njega, liječnika agnostika, Pokrov je postao osobna stvar, odnos između Ja i Ti.

Znanstveni dokazi u korist autentičnosti sada su bili nadmoćni. Ali čak i dva sata provedena promatrajući platno u tišini uz ostale fascinirane hodočasnike obilježila su ga zauvijek. “Bilo je neodoljivo. Riječi to ne mogu opisati”, podsjeća za National Catholic Register.

Povratak kući

Njegov bi se doživljaj mogao opisati kao povratak kući. Zapravo, Accepts je odrastao u Huntington Beachu u južnoj Kaliforniji i bio je aktivan posjetitelj lokalne župe u svom djetinjstvu i mladosti. Ali stvari su se promijenile kad je kročio na koledž. Na sveučilištu se našao do grla uronjen u racionalističko i agnostičko okruženje koje ga je tjeralo da napusti katoličku vjeru, uvjeravajući ga da su vjera i znanost nespojive. Kasnije će se oženiti, a njegova žena, prilično radikalna protestantica s kojom će imati dvoje djece, odvući će ga još dalje od bilo kakvog nadnaravnog znaka.

Međutim, svih ovih godina, pokrov je ostao predmet koji je budio njegovu znatiželju. Čitao je o tome dok je još bio tinejdžer. A kasnije, u godinama u kojima je studirao medicinu, sprijateljit će se s važnim proučavateljem Platna: Allanom Wangerom, s Duke Medical School (Sjeverna Karolina).

Ispred Pokrova očima liječnika

Naravno, Acceptovo osobno proučavanje svetog platna usredotočilo se na njegova područja profesionalne stručnosti: medicinu, kemiju i fiziku. Kao doktor medicine, bilo je teško prihvatiti sliku utisnutu na tkanini kao snimku, snimku Uskrsnuća. Jasno se pojavila slika tijela u stanju rigor mortis, koje se još nije počelo raspadati. Proces koji počinje oko pet dana nakon smrti. To je također znak da je ta slika bila u skladu s onim što evanđelja govore o Isusovom uskrsnuću trećeg dana nakon raspeća.

Ali i druga područja – poput umjetnosti – podržavala su uvjerenje koje je u njemu postupno sazrijevalo. Njegova prijateljica iz povijesti umjetnosti, umjetnica rođena u Mađarskoj Isabel Piczek, uvjerila ga je da sliku nije mogao naslikati srednjovjekovni slikar, kao što bi datiranje ugljikom-14 sugeriralo. Stoga je bilo neobjašnjivo kako se On pojavio na toj tkanini.

Bogu kroz znanost

Dvije godine, između 1992. i 1994., Accepts će detaljno proučavati Platno. I jedno po jedno njegovo pitanje o njegovoj autentičnosti bit će odgovoreno. To će razdoblje, kaže, za njega istovremeno biti “proces rasta” i u znanstvenim spoznajama i u vjeri. Na kraju svoje istrage shvatit će da je došlo vrijeme da ponovno posveti svoj život Kristu. “Za razliku od mnogih u prošlom stoljeću, znanost me vratila Bogu”, objašnjava.

Uostalom, nije li Louis Pasteur, kemičar i utemeljitelj moderne mikrobiologije, rekao da “malo znanosti odvodi od Boga, ali mnogo vodi natrag k njemu”? Zapravo, slučaj Accept je sve samo ne jedinstveno. Nekoliko drugih znanstvenika, ateista, agnostika ili nekršćana završilo je preobraćenjem na katoličanstvo proučavajući sveto platno i postavši gorljivi promicatelji istog. Sam Allan Wanger se, na primjer, obratio s ateizma. A barem jedan od njegovih učenika, Joseph Marino, čak je postao svećenik.

Poslanje Pokrova

“Čini se da Platno ima veliku pastoralnu misiju , uzrokujući mnoga neočekivana obraćenja, osobito među mladima”.

Sada sam uvjeren da je sveto platno autentično”.

Accept je morao znati što je prava institucija koju je utemeljio Krist. Na to ga je spontano gurnuo njegov naučni poziv. Što će ga navesti da ovaj put uroni u teologiju i studij povijesti Crkve. Kad se počne približavati crkvenim ocima, shvaća da je našao odgovore koje je tražio. I priznaje da je bio “sretan što je pronašao Krista u Katoličkoj Crkvi”. “Kad sam započeo studij, nisam se namjeravao tome vraćati, ali tamo me odveo moj proces traženja istine.” Nije slučajno, “nije slučajno”, rado ističe, da je platno povjereno na čuvanje Katoličkoj crkvi.

Središte za pričanje priče o platnu

Platno koje ga je dovelo kući, u onu Katoličku Crkvu napuštenu tijekom studija, za njega će postati razlogom života. Do te mjere da ga je potaknulo da 1996. osnuje Shroud Center of Southern California: studijski centar posvećen promicanju svetog platna, gdje volonteri posjetiteljima pričaju priču o platnu, kao i o znanosti i istraživanju iza njega. A ima i onih koji su se rasplakali nakon jedne od ture pregleda platna koje je osobno vodio Accept.

Jedan od tih posjetitelja, po imenu Stephen Shehyn, objašnjava da se osjećao “u prisutnosti našeg Gospodina, doživljavajući i njegovu ljudskost i njegovu božanstvenost”. U to vrijeme Shehyn se nedavno vratio katoličanstvu i njegova je vjera, naglašava, snažno potvrđena njegovim proučavanjem Platna koje opisuje kao “peto Evanđelje, koje nas suočava sa stvarnošću Kristove patnje, smrti i uskrsnuća”. Nakon tog posjeta, vratit će se kako bi postao volonter u centru koji je Accepts osnovao, dodajući da njegova vjera ne bi bila uzdrmana čak ni da se dokaže da je Platno vješto smišljena krivotvorina.

U vjeri su činjenice važne, i te kako

Accept, koji sada ima 64 godine, poziva da se ne umanjuje, kao što to čine mnogi katolici koji preferiraju više iskustvenu i osobniju vjeru, težinu činjenica u životu vjere. Ne smijemo zaboraviti, kaže, da je “ Kristovo uskrsnuće činjenica. Dokazi o uskrsnuću – uključujući svjedoke koji su vidjeli uskrslog Krista – bili su važni za prve kršćane.

Štoviše, objašnjava on, ima nekatolika koji su duboko fascinirani otajstvom Platna. Naposljetku, ovaj liječnik koji se obratio s agnosticizma na katoličku vjeru potiče katolike, osobito svećenike, da pristupe ovom platnu otvorena uma i srca punoga ljubavi. Neka vam Isusovo platno pomogne sve više upoznavati i ljubiti Isusa i njegovo vazmeno otajstvo”.

Filmski redatelj i ateist kojem je Torinsko platno okrenulo život: ‘Samo ga trebate gledati, govorit će vam’

Čudesna očitovanja Isusova lica diljem svijeta: Tko me gleda na Zemlji, gledat će me i na nebu

 

Prethodni članakMoćna molitva Duhu Svetom koju nam je poslala Djevica Marija može preobraziti svijet! Gospa: ‘Pozivam vas da često ponavljate…’
Sljedeći članakNadbiskup Charles Chaput u snažnoj propovijedi: ‘Pravi kršćani istinska su prijetnja moćnicima ovoga svijeta’