Egzorcizmi na Trgu svetog Petra u prisutnosti Benedikta XVI: Dva dječaka odletjela su tri metra kad ih je papa blagoslovio

Otac Cesare Truqui, meksički svećenik koji svoju službu obavlja u Švicarskoj, u biskupiji Coira, u svojoj knjizi Professione exorcista (Piemme 2018) iznosi neka neobjavljivana saznanja o borbi protiv zloga Benedikta XVI.

Dva posjednuća na Trgu svetog Petra

Benedikt XVI. još je sretno vladao kada je slavni egzorcist pavlina ispričao epizodu u kojoj su dva opsjednuta dječaka bila dopraćena na opću audijenciju u srijedu na Trgu svetog Petra.

Nalazimo se u svibnju 2009. Dok Sveti Otac pozdravlja mnoštvo u papamobilu, dvojica dječaka počinju se snažno tresti i – izvan sebe – padaju na tlo, udarajući nekoliko puta glavama o “kaldrmu”, mahnito buncajući. “Mladići vrište, sline, drhte, padaju u napade bijesa”.

Prizor ne promiče ni Papi koji ih, ne uzrujavši se, izdaleka ugleda i blagoslovi. “Za dvoje opsjednutih to je bijesan šok. Bič se smjestio po cijelom njihovom tijelu. Toliko da padaju tri metra unatrag, tresnuvši o tlo. Sada više ne vrište. Ali oni plaču, plaču, plaču. Stenju tijekom cijelog saslušanja. Onda kad papa ode, oni se vrate sebi”.

Molitva izgona Benedikta XVI

Nova epizoda, još diskretnija i “tiša” od one na Trgu svetog Petra, potvrđuje koliko se molitva njemačkog pape pokazala učinkovitom protiv Zloga. O tome nam govori otac Cesare Truqui, meksički svećenik koji svoju službu obavlja u Švicarskoj, u biskupiji Coira, u svojoj knjizi Professione exorcista (Piemme 2018). Otac Truqui – egzorcist obučen u školi oca Amortha i oca Bamontea – prepričava koji je bio njegov prvi slučaj đavolske opsjednutosti, slučaj koji je riješen samo zahvaljujući intervenciji tadašnjeg pape Benedikta XVI.

Neki Francuz po imenu Charles, star oko četrdeset godina, bio je strašno mučen od đavla. Oženjen i otac jednog sina, Charles je u odrasloj dobi počeo patiti od bolesti, ali je otkrio da su ga, dok je još bio u majčinoj utrobi, njegovi roditelji – koji su pripadali sekti – posvetili Sotoni i pratili ga na neke obrede. Otkad su nemiri počeli, Charles se povjerio brizi nekoliko psihijatara i svećenika, ali ga nikada nisu pustili.

Zbog toga je otišao u Rim kako bi se povjerio jednom od najpoznatijih egzorcista na svijetu: ocu Francescu Bamonteu, trenutnom predsjedniku Međunarodne udruge egzorcista. Od prvih seansi, Bamonte je pozvao oca Cesarea Truquija kao prevoditelja kako bi mogao razgovarati s Francuzom i demonom koji ga je opsjednuo.

Kad ga je egzorcist ispitivao, prema praksi, vrag je isprva otkrio da mu je ime “Rex” (od latinskog “kralj”). Ali egzorcist ga je pritisnuo: «Nijedan vrag se tako ne zove…». Vrag je opet odgovorio: «Ja sam knez ovoga svijeta». Treći put kada ga je egzorcist zamolio da otkrije svoje ime, vrag se predstavio kao “Sotona”.

Charlesova priča je nevjerojatna. Bio je to jedan od rijetkih slučajeva istinske opsjednutosti i Sotona je bio taj koji ga je opsjednuo! Sam otac Bamonte to je definirao kao “Najteži slučaj u cijelom mom životu”. Oholost đavla naveli su ga da se naruga egzorcistu i da ga nasilno izazove:

– “Ne možete mi ništa”
– “Pa tko to može?” upita egzorcist
– “Biskup ili papa” odgovori Sotona.

Bamonte i Truqui razgovarali su s ocem Amorthom o tome kako bi dobili savjet. Amorthov odgovor bio je suhoparan: “To je laž da te prestraši! Egzorcist uvijek govori u ime biskupa. “Slučaj se zakomplicirao: je li đavao možda bio u pravu kad je tvrdio da ga mogu otjerati samo biskup ili papa? Ili je, kao što je Amorth rekao, vrag samo pokušao obeshrabriti i natjerati egzorciste da odustanu kako bi ih ostavili na miru? Evo priče prema riječima oca Cesara Truquija:

S obzirom na ozbiljnost posjeda, savjetovali smo čovjeku da piše Benediktu XVI., a ja sam pismo predao subraći koji je u to vrijeme radio u Državnom tajništvu. Tjedan dana kasnije stigao je potpisani odgovor tajnika Svetog Oca u kojem je stajalo da će Papa osobno uzeti u obzir stvar i obećao da će moliti za opsjednutog i ponuditi nakane u misama da on bude oslobođen. Tri mjeseca nakon što sam napisao pismo, primio sam neočekivani telefonski poziv. Bio je to otac Bamonte. Rekao mi je: “Oče, nećete vjerovati, ali mislim da je Charles slobodan!” Naime, tijekom egzorcizma, Charles je glasno plakao i objavio: “Osjećam se slobodno i sretno. Nisam više potlačen!”. Oslobođenje je bilo potpuno. […] Ovo oslobođenje tako brzo, nakon toliko uzaludnih napora, može se objasniti samo na jedan način: snažna papina molitva kojoj je Sotona bio prisiljen prikloniti se. Taj čovjek je i danas slobodan, nikakav ga vrag ne muči.

Papa kojeg se sotona bojao

Za razliku od Ivana Pavla II., Benedikt XVI. nije izvodio prave egzorcizme, ali – kako tvrdi otac Amorth – Sotona ga se “jako bojao”.

Njegova svetost života, njegova molitva i njegova pobožnost predstavljali su stalni izazov đavlu:

“Njegove mise, njegovi blagoslovi, njegove riječi su poput snažnog egzorcizma. […] Vjerujem da je njegov pontifikat bio veliki egzorcizam protiv Sotone. Učinkovit. Snažan”.

“Način na koji Benedikt XVI. živi liturgiju. Njegovo poštovanje pravila. Njegova strogost. Njegovo držanje je vrlo učinkovito protiv Sotone. Liturgija koju slavi Papa je snažna. Sotona je ranjen svaki put kada Papa slavi euharistiju”.

Zbog toga se Sotona jako bojao Ratzingerova izbora za vrhovnog papu jer je u njemu vidio nastavak bitke koju je vodio protiv svog prethodnika više od dvadeset i šest godina.

Monsinjor Andrea Gemma, nadbiskup u miru potvrđuje ono što je nekoliko egzorcista reklo, odnosno zazivanje Ivana Pavla II. tijekom obreda izaziva razoran utjecaj na đavla: “Ivana Pavla II. često se zaziva u egzorcizmima, a đavao jako pati kad čuje njegovo ime”. No, biskup svjedoči da je tijekom jednog egzorcizma sam đavao priznao svoju još veću odbojnost prema Benediktu XVI. izjavom kroz usta jedne žene: “Stari čovjek (Ivan Pavao II. ur.) silno nas je oštetio, ali ono što je sada, još je gore!”.

Papa koji je najviše učinio za službu egzorcizma

Tko bi rekao da se ovog krotkog i diskretnog čovjeka, predanog proučavanju i molitvi, kakav je bio Joseph Ratzinger, toliko bojao đavao? “To je utješno – rekao je mons. Gemma – da Benedikta XVI. zli duhovi smatraju još opasnijim, smrtonosnijim i moćnijim protivnikom od njegova štovanog prethodnika”

Kada se papa Benedikt u veljači 2013. odrekao Petrove stolice, otac Gabriel Amorth, govoreći u ime svih egzorcista, posvetio mu je posebnu zahvalu. Riječi pune zahvalnosti za potporu i ohrabrenje koje pružaju ovim svećenicima – često neshvaćenim ili sumnjičavo čak i u svojim biskupijama – koji su na usluzi vjernicima i na poseban se način bore protiv utjecaja Sotone u svijetu.

Papa Benedikt XVI. učinio je mnoge stvari za egzorciste, počevši od izrade Katekizma Katoličke Crkve i dopuštajući nama egzorcistima da možemo dijeliti sakramental egzorcizma ne samo ljudima koji pate od đavolske opsjednutosti, već i onima koji pate đavolske bolesti, kao što je uznemiravanje i đavolska infestacija.

Slično, španjolski egzorcist José Antonio Fortea – autor Summa Daemoniaca (– govorio je o Benediktu XVI. kao o “Papi koji je učinio najviše za egzorciste u modernom dobu”.

Kao pročelnik Kongregacije za nauk vjere, tadašnji kardinal Joseph Ratzinger izdao je kratak dokument u kojem je biskupima cijeloga svijeta ponovno potvrdio neke norme kojih se moraju pridržavati u slučajevima egzorcizma, uključujući i zabranu usmjerenu na laike, i svećenicima koji nisu dobili ovlast od svog biskupa, da vode sastanke i koriste formule i molitve egzorcizma.

Prethodni članakPriča časne Roberte Vinerbe, bivše feministice: ‘Svećenici su pasmina koju sam mrzila, a onda mi je jedan rekao samo tri riječi’
Sljedeći članakVizija Boga svete Angele iz Foligne: ‘On prožima sve i prisutan je u svemu stvorenom i u raju i u paklu!’