‘Izmolila sam jednu molitvu i ozdravila sam’: Čudesno ozdravljenje po zagovoru bl. Augustina Kažotića

foto: wikimedia

“Prije dvije godine doživjela sam vrlo brzo uslišanje ozdravljenja. Osam godina je otkako mi je liječnik ustanovio bolest zglobova. Dijagnoza: Artritis. Bolovi su se izmjenjivali, sad nogu, sad ruku. Jednog dana uopće više nisam mogla hodati. Koljena su boljela i klecala. Specijalista fizijatar (N. N.) prepisala mi je nekakve tablete i vježbe. Uzela sam prvu tabletu, ali mi je po njoj bilo jako loše. Mozak mi je htio eksplodirati, tako da ni slučajno više nisam htjela uzeti niti jednu. Ni propisane vježbe nisam mogla obaviti, jer ih je trebalo plaćati. Bile su mi puno preskupe, tako da nisam obavila niti jednu.

Legla sam u krevet i po uputi liječnika tri dana sam poslušno stavljala led na koljena. U duhu sam sasvim prihvatila zapravo Milost koju mi šalje Nebo. Mogla bi reći da sam u tišini i samoći obavila male duhovne vježbe. Za cijelo vrijeme toga zbivanja slušala sam izvještaj o životu bi. Augustina Kažotića. Shvatila sam tko je on bio i rekla: “Isuse po zagovoru bi. Augustina možeš mi vratiti moje noge kako bi mogla služiti za druge”. Molila sam ovako: “bl. Augustine zamoli Isusa da po mom ozdravljenju proslavi sebe, a tebe uzdigne na čast oltara. Ako bi ostala bolest ne bih mogla više pomagati svojoj unučadi, kojih već sada imam dvadeset petero. Učini Isuse onako kako je tvoja presveta volja.” Tako četvrtak, petak, subotu i nedjelju. Na dan gospodnji ja se navečer povežem i želim uz bolove ići na sv. Misu. U tom trenutku moja kćer Marta, koja je tada već imala dvoje malene djece, dođe i upita me, dali bih htjela rado ići na sv. Misu. Ja potvrdno odgovorih. Ona se brzo obukla i rekla da će me ona odvesti autom. Zahvaljivala sam joj. Bila sam presretna, moje srce je klicalo od radosti. Duša mije bila puna Božje dobrote. Sutradan, naravno uz još povezano koljeno, već sam mogla samostalno otići na sv. Misu. Tako i svaki slijedeći dan, dok nisam shvatila da mi zavoji više uopće nisu bili potrebni.

Mene je moj Spasitelj ozdravio po zagovoru bi. Augustina Kažotića. Od srca mu HVALA.”

U Zagrebu, 22.10.2014. I. F. (Ime, prezime i adresa pošiljateljice pisma, poznati su prioru samostana i župi blaženog Augustina Kažotića.)

Poznat po čudesima ozdravljenja i oslobađanju od zloga

Današnji blaženi zaštitnik Augustin Kažotić je hrvatski duhovni velikan, rodio se u Trogiru oko 1260. u hrvatskoj plemićkoj obitelji. Dominikanac, zaredio se u Trogiru ili Splitu, studirao na pariškoj Sorbonni od 1287, a 1303. imenovao ga je zagrebačkim biskupom papa Benedikt XI. Branitelj je siromaha i obespravljenih, promicatelj zdravstvene zaštite i higijene, začetnik humanizma u sjevernoj Hrvatskoj, teološki pisac, vrsni govornik i znanstvenik, u Zagrebu je utemeljio katedralnu školu i knjižnicu.

Siromašni sjemeništarci školovali su se besplatno. Po selima je dao kopati bunare i saditi ljekovito bilje. Prvi je poznati organizator crkvenog pjevanja u Hrvatskoj i tvorac zagrebačkog obreda. Zbog svoje kulture, rječitosti i svetog života uživao je veliki ugled pa su ga plemići često uzimali za suca u međusobnim sporovima. Povjesničar Baltazar Krčelić, kanonik, piše da je 1312. u doba gradnje katedrale bila velika suša i da je po zagovoru biskupa Kažotića na današnjem Trgu bana Jelačića provreo izvor vode, glasoviti “Manduševac”.

Nakon posjeta papi Ivanu XXII. u Avignonu, 1318, nije se više smio vratiti u Zagreb jer se zamjerio ugarsko-hrvatskom kralju Karlu I. Robertu (iznio je papi tužbe na zloporabe koje su činili kralj i njegovi dvorjanici).

Imenovan je 1322. biskupom u talijanskom gradu Luceri (Puglia), gdje je na glasu svetosti preminuo na današnji dan, 3. kolovoza 1323. Pokopan je u tamošnjoj katedrali. Vjernički puk štovao ga je zbog brojnih čudesa, među njima ozdravljenja nijemih i opsjednutih, a papa Klement XI. proglasio ga je blaženim 1702.

Dio njegovih relikvija čuva se u zagrebačkoj katedrali.

Molitva za milost

O blaženi Augustine Kažotiću, zaštitniče Trogira, diko hrvatskog naroda, oče siromaha, tješitelju bolesnika, bijednika i nevoljnika, k tebi se pouzdano utječemo. Ti si mnoge u svom životu i poslije svoje smrti utješio, ozdravio i razne im milosti od Boga isprosio, pa meni isprosi milost za koju te vruće molim, da … (spomeni što želiš), ako to Bog hoće, koji je blagoslovljen u vijeke vijekova. Amen.

Prethodni članakSilna priča iza Isusa Španjolskoj koji je odlomio ruku s križa! Nevjerojatni događaj koji je nadahnuo svijet
Sljedeći članak“Budite dakle savršeni, kao što je savršen Otac vaš nebeski!” (Mt 5,48)