Sv. Blaž ozdravljao je ljude blagoslovom, poznat je slučaj dječaka koji se gušio

Rodio se u trećem stoljeću u gradu Sebaste u Armeniji. Po zanimanju je bio liječnik. Kao veliki prijatelj siromaha i bolesnika pomagao im je ne samo kao liječnik već još više kao kršćanin koji je u njima vidio i susretao samoga Krista.

Radi plemenita i dobra srca bio je jako poštovan i voljen od naroda, a kako su u to doba biskupa birali vjernici tako su liječnika Blaža zbog njegova kreposnog života odabrali za biskupa grada Sebaste.

Sveti je Blaž osobito poznat po blagoslovu grla koji se svake godine dijeli u crkvama na njegov blagdan. Svećenik držeći pred vratom vjernika dvije blagoslovljene svijeće moli: “Po zagovoru sv. Blaža, biskupa i mučenika, oslobodio te Bog od bolesti grla i od svakoga drugoga zla: u ime Oca i Sina i Duha Svetoga”.

Ta se blagoslovina naše Crkve temelji na prastaroj predaji po kojoj je sv. Blaž blagoslovom spasio dječaka kome je u grlu zapela riblja kost.

Kad je za vrijeme cara Licinija, na istoku buknuo strašan progon kršćana sveti se Blaž sklonio u šumu gdje su ga potajice posjećivali vjernici privučeni glasom o njegovoj svetosti.

Neprijatelji su ga otkrili, zatvorili i mučili, a krvnik mu je 317. godine odrubio glavu koja se kao dragocjena relikvija i danas čuva u Dubrovniku čiji je sveti Vlaho, kako Dubrovčani nazivaju svetog Blaža, zaštitnik. Grad već preko 1.000 godina stoji pod njegovom moćnom zaštitom.

Molitva za tjeranje zla sv. Blažu

Gospodine Isuse Kriste, koji si kazao da se molitvom i postom tjeraju zlodusi i vjerom ozdravljaju bolesnici, dopusti, molimo te, da po zagovoru svetoga Blaža, mučenika tvoga, ista ona vjera koja je njega učinila slavodobitnikom nad vlašću tmina i ljudskim bolestima, i nas uvijek očuva na spasenje.

Po Gospodinu našem Isusu Kristu, Sinu tvome, koji s tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.

Vlč. Radigović o golemoj snazi blagoslova: Životi se mijenjaju, poznat je slučaj žene i nevjernog muža

Prethodni članakPresveta Djevice Marijo, ogledalo kreposti, Ti si iz poslušnosti zakonu, iako si čista od svake mrlje grijeha, 40 dana poslije poroda prikazala Isusa u hramu. Isprosi nam milost da čuvamo naše srce čisto od svakoga grijeha te da budemo poslušni Božjim zapovijedima i nauku Crkve. Amen
Sljedeći članakGospodine, ujedinjeni sa svetim mučenikom Blažom, usrdno te molimo: udijeli nam miran život na zemlji i pomoć da postignemo vječnu slavu u nebu. Po Kristu, Gospodinu našemu. Amen.