Kupina spada među najljekovitije biljke svijeta a u liječenju se primjenjuje već 2 tisuće godina.
Povijest otkriva da su Grci i Rimljani koristili njene plodove, lišće, koru i korijenje u liječenju brojnih bolesti, od blagih infekcija do otrovnih ugriza.
Tijekom 18. stoljeća u Europi je bila toliko popularna za liječenje gihta da je nazvana „giht bobicom“.
Sastav i ljekovitost kupine
Kupine su ukusne i nutrijentima bogate bobice.
Sadrže vitamin A, B1, B2, B3, B6, vitamin C, folnu kiselinu, vitamin E i K. Mineralni sastav uključuje kalcij, željezo, magnezij, fosfor, kalij i cink. Dobar su izvor aminokiselina i esencijalnih vlakana.
Snažan antioksidans
Kupine obiluju antioksidansima koji na više načina štite naš organizam. Komponente poput fenolne kiseline, flavonoida i flavonola antocijanozida štite od mnogih bolesti uzorkovanih oksidativnim oštećenjima.
Od posebne važnosti su antioksidansi antocijanozidi koji imaju gotovo nevjerojatno pozitivne učinke na zdravlje.
U 14 kliničkih studija na 694 ispitanika, antocijanozidi su pokazali pozitivan učinak na zdravlje.
Kupine izvrsno djeluju i na zdravlje očiju. U jednoj od studija 50 ispitanika je uzimalo tri puta na dan ekstrakt s antocijanozidima i vitamin E. Kod 97 posto ispitanika progresija bolesti je stala.
U drugoj studiji rađeno je slično testiranje kod oboljelih od makularne degeneracije, rezultat je bio – značajno poboljšanje vida.
Izvrsni rezultati postignuti su i kod dijabetičke retinopatije. Dijabetes uzrokuje brojna oštećenja u tijelu.
Istraživanja su potvrdila da antioksidansi mogu značajno umanjiti progresiju oštećenja organa, posebice očiju.
Antocijanozidi također jačaju stijenke krvnih žila i tako preveniraju pojavu varikoznih vena.
47 ispitanika s tim problemom svakodnevno je uzimalo anoticijanozide te su primijetili značajne promjene na bolje.
Prirodna zaštita od raka pluća, crijeva i jednjaka
Bobičasto voće dobar je saveznik u borbi s rakom. Tu spada i kupina koja se nalazi na listi top 10 namirnica s najviše antioksidanata koji djeluju preventivno protiv karcinoma.
Posebno se ističe u borbi protiv raka pluća, debelog crijeva i jednjaka.
Mikronutrijenti iz kupine imaju zaštitno djelovanje i sprečavaju rast malignih stanica.
To potvrđuju i mnoge studije koje antocijaninima i tvarima poput elagične kiseline i cijanidin-3-glukozida pripisuju utjecaj na smanjivanje tumora i metastaza.
Kupina se koristi i za kardiovaskularno zdravlje. Obilje flavonola u kupini čini je blagotvornom za zdravlje srca.
Prisutnost magnezija i vlakana sprječava blokiranje arterija i stimulira tok krvi. To smanjuje rizik od srčanih bolesti poput moždanog i srčanog udara, i ateroskleroze.
Kupina pomaže i za bolje pamćenje. Redovita konzumacija kupina od velikog značaja je za kognitivne sposobnosti. Polifenolni spojevi iz kupine pomažu usporiti slabljenje motoričkih i kognitivnih sposobnosti, poboljšavaju pamćenje i neuralne funkcije.
Predobra je i u trudnoći jer je prirodni izvor folne kiseline koja doprinos optimalnom razvoju fetusa i smanjuju rizik od malformacija.
Vitamin C i antioksidansi pomažu ojačati imunitet majke, dok prisutni minerali održavaju zdravlje kostiju.
Osim ploda iznimno je ljekovit i list kupine, koji se konzumira u obliku čaja. Čaj od lista kupine koristi se kod dijareje (proljev) i dizanterije, ali i za smanjivanje krvarenja iz rana, grlobolje, hemeroida. Trudnicama koje ga piju mjesec dana prije poroda navodno može olakšati porod.
Informacije za članak: Alternativa za vas