Prema sv. Hildegard kopar oslobađa reume

foto: wikimedia

“Sirov nije dobar za jelo jer u sebi sadrži više zemljine vlage nego komorač te čak povlači i masnoće iz tla. Zbog toga je loše za čovjeka jesti sirovi kopar.

No, ako se jede kuhan, čovjeka oslobađa reume. Na taj je dakle način korisno jesti kopar” Piše sveta Hildegard o kopru, prije 800 godina.

Tisućama godina aromatični kopar podjednako se koristi u kulinarske kao i u medicinske svrhe.

Njegovi listovi, sjemenke i eterično ulje donose brojne dobrobiti za fizičko i mentalno zdravlje.

Mnogi ne znaju, primjerice, da je kopar moćan prirodni antibiotik, koji suzbija opasne bakterije, gljivice i plijesan.

Pokazala su to i brojna novija istraživanja.

Bogata nutritivna svojstva

Poznato je da, baš kao i koromač, kopar ublažava nadutost i plinove te da jača imunitet. Usto, često se koristi kao pomoć kod dječjih kolika i grčeva.

Ovaj začin sadrži i znatne količine vitamina A i C, folate, željezo, kalcij i mangan.

Svoja ljekovita svojstva najviše može zahvaliti monoterpenima, poput karvona i limonena, zatim mineralima i aminokiselinama te flavonoidima, poput kemferola i vicenina.

Dokazano djelotvoran prirodni antibiotik

Proveden je veći broj istraživanja o antimikrobnom učinku kopra.

Pokazalo se da djeluje protiv otporne bakterije Staphyloccocus aureus (zlatni stafilokok) te da suzbija rast patogena koji uzrokuju teške bolesti pšenice i ječma.

Godine 2009. otkriveno je da ekstrakti kopra djeluju protiv gotovo svih vrsta bakterija, osim Klebsielle pneumoniae i jednog soja Pseudomans aeruginose.

U sklopu studije iz 2005. godine iz kopra su izolirane tri tvari koje su pokazale moćne učinke protiv brzorastućih mikobakterija.

Eterična ulja iz kopra sadrže monoterpene te imaju snažni antibiotski učinak. Ona djeluju tako da pojačavaju učinak antibiotske tvari nitrofurantoina u borbi protiv enterobakterija, poput E. coli i salmonele.

Neke su studije pokazale i da ekstrakti kopra odlično djeluju i protiv gljivica, poput Candide albicans, koja uzrokuje neugodnu kandidu, te gljivične plijesni Aspergillus niger (udisanjem njezinih spora dobiva se aspergiloza).

No, osim toga kopar:

1. Smiruje probavne tegobe i podiže razine energije

Kopar se od davnina koristi za smirenje probavnih tegoba – nadutosti, štucanja i grčeva kod djece, proljeva.

Pravi je prirodni karminativ, što znači da smanjuje stvaranje plinova u crijevima.

Zahvaljujući masnim kiselinama, kopar je ujedno i odličan izvor energije.

2. Djeluje kao prirodni osvježivač daha

Ova biljka pomaže u ublažavanju problema lošeg zadaha.

Otac medicine Hipokrat koristio je upravo kopar u svojim receptima za čišćenje usne šupljine.

3. Ima moćno antioksidativno djelovanje

Kopar sadrži monoterpene, koji aktiviraju enzim glutation-S-transferazu.

Taj enzim pomaže antioksidativnoj molekuli glutationu da na sebe veže oksidiranu molekulu, koja inače dovodi do oštećenja stanica.

Također, zahvaljujući eteričnim uljima, koja neutraliziraju određene vrste karcinogena, kopru se pripisuju i antikancerogena svojstva.

4. Pomaže u suzbijanju menstrualnih grčeva

Osim što pomaže probavi, kopar djeluje i kao antispazmodik, stoga može biti odličan izbor ako patite od menstrualnih grčeva.

Njegovim uzimanjem doskočit ćete tom neugodnom problemu koji muči mnoge žene.

5. Pridonosi zdravlju kostiju

Kopar se smatra jako dobrim izvorom kalcija, stoga je odličan dodatak prehrani za sve oni koji žele spriječiti propadanje kostiju, osteoporozu i reumatoidni artritis.

6. Pomaže kod nesanice

Flavonoidi prisutni u kopru aktiviraju lučenje enzima i hormona koji imaju umirujući učinak.

Zahvaljujući tome, kopar može biti vaš prirodni saveznik ako imate problema s lošim snom i učestalim buđenjem noću.

 

Prethodni članakIzvanredna milost! Vojnik Hezbollaha imao ukazanje Isusa Krista: Primio ga je za ruku i rekao…
Sljedeći članakTri zvuka koja iritiraju sotonu: Izvlače iz najdublje tame tjeskobe i nemira