Papa u Budimpešti: ‘Rješenje za gubitak vjere na Zapadu dolazi iz tabernakula, a ne iz računala!’ Pozvao da pratimo znakove vremena

foto: pycrl

Papa Franjo je u petak potaknuo svećenstvo i druge obeshrabrene nedostatkom svećenika i padom vjere na Zapadu da mole za Božju pomoć, rekavši da će rješenja “doći iz tabernakula, a ne iz računala”.

“Želim vas uvjeriti da je dobra pastoralna služba moguća ako smo u stanju živjeti kako nam je Gospodin zapovjedio, u ljubavi koja je dar njegova Duha”, rekao je papa govoreći publici od približno 1000 mađarskih svećenika, sjemeništarc i pastoralniH djelatnika okupljenih u konkatedrali sv. Stjepana u Budimpešti.

“Ako se udaljimo jedni od drugih ili podijelimo, ako postanemo okorjeli u svojim načinima razmišljanja i našim različitim grupama, tada nećemo donijeti ploda”, upozorio je. „Žalosno je kad se razjedinimo, jer umjesto da igramo kao tim, počinjemo igrati igru ​​neprijatelja: biskupi ne komuniciraju međusobno, stari protiv mladih, dijecezanski svećenici protiv redovnika, svećenici protiv laika, Latini protiv Grka.”

Takve podjele dovode do polarizacije duž ukorijenjenih ideoloških linija, rekao je Sveti Otac. “Ne! Uvijek imajte na umu da je naš prvi pastoralni prioritet svjedočiti zajedništvo, jer Bog je zajedništvo i on je prisutan svugdje gdje postoji bratska ljubav”, rekao je.

Govoreći u petak poslijepodne, prvog dana svog trodnevnog posjeta povijesnoj prijestolnici Mađarske, papa Franjo je priznao mnoge razloge zbog kojih se kršćani danas osjećaju obeshrabreno, uključujući uspon sekularizma i odgovarajući pad vjere na Zapadu.

Ali Papa je naglasio da kršćani “uvijek moraju biti na oprezu” da ne pokleknu u iskušenju da postanu defetisti “koji inzistiraju da je sve izgubljeno, da smo izgubili vrijednosti prošlih dana i da nemamo pojma kamo smo krenuli”.

Postoji još jedno, jednako opasno iskušenje, rekao je: “udobni konformizam koji bi nas naveo da mislimo da je sve u osnovi u redu, svijet se promijenio i mi se jednostavno moramo prilagoditi”.

Za borbu protiv “tmurnog defetizma i svjetovnog konformizma”, rekao je papa Franjo, “Evanđelje nam daje nove oči za gledanje” kao i razlučivanje koje nam omogućuje “pristupiti vlastitom vremenu s otvorenošću, ali i s proročkim duhom”. Dodao je da smo pozvani na “proročku prijemljivost”.

„Proročka prijemljivost je učenje kako prepoznati Božje znakove u svijetu oko nas, uključujući mjesta i situacije koje nas, iako nisu izričito kršćanske, izazivaju i pozivaju na odgovor“, rekao je Sveti Otac. „U isto vrijeme, radi se o gledanju svih stvari u svjetlu Evanđelja bez prepuštanja svjetovnosti, kao navjestitelji i svjedoci kršćanske vjere.“

Papa Franjo rekao je da ljudi to mogu postići tako što će “donositi Gospodinovu utjehu situacijama boli i siromaštva u našem svijetu, biti blizu progonjenim kršćanima, migrantima koji traže gostoprimstvo, ljudima drugih etničkih skupina i svakome tko je u potrebi”.

Crkva mora težiti tome da bude “sposobna za uzajamno slušanje, dijalog i brigu o najranjivijima” te “svima dobrodošla i hrabra u pronošenju proročke poruke evanđelja svima”, rekao je Sveti Otac.

“Krist je naša budućnost, jer on je onaj koji vodi cijelu povijest. U to su bili čvrsto uvjereni vaši ispovjednici vjere: mnogi biskupi, svećenici, redovnice i redovnici su mučeni tijekom komunističkog progona. Oni svjedoče o nepokolebljivoj vjeri Mađara”, rekao je papa Franjo.

“Naše živote, uza svu njihovu krhkost, čvrsto drži u njegovim rukama. Ako to ikada zaboravimo, mi, svećenici i laici, završit ćemo tražeći ljudske načine i sredstva da se obranimo od svijeta, ili ćemo se povući u svoje udobne i mirne vjerske oaze ili trčati za promjenjivim vjetrovima svjetovnosti. U oba slučaja naše će kršćanstvo izgubiti snagu i mi ćemo prestati biti sol zemlje.”

Prethodni članak(RECEPT) Keksi sv. Hildegard za umirivanje živaca
Sljedeći članakČudo izložene glave Katarine Sijenske: Prvu viziju imala je sa samo sedam godina, nosila stigme i levitirala