Jod se smatra vitalnom hranljivom materijom – odgovoran je za regulaciju funkcije štitne žlijezde, podržava zdrav metabolizam, pomaže u rastu i razvoju i sprečava određene kronične bolesti kao što je rak.
Nedostatak joda može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme kao i njegov višak. Ako nemate posebnih zdravstvenih problema, najbolje bi bilo voditi računa o unosu ovog vrlo važnog minerala kroz hranu.
Prirodni izvori joda u hrani: Podržava zdravlje štitne žlijezde, pomažu u prevenciji raka, sprječavaju poremećaje rasta i razvoja kod djece, održavaju zdravu funkciju mozga, održavaju zdravlje kože, pomažu u kontroli znojenja i tjelesne temperature.
Preporučeni dnevni unos joda
Preporučena količina joda koju bi trebali unositi je sljedeća:
– od rođenja do 6 mjeseci: 110 mikrograma
– 7-12 mjeseci: 130 mikrograma
– 1-8 godina: 90 mikrograma
– 9-13 godina: 120 mikrograma
– 14 godina i više: 150 mikrograma
– trudnice: 220 mikrograma
– dojilje: 290 mikrograma
Koji su najbolji izvori joda?
Jedite više prirodnih izvora joda u hrani. Uključivanje algi u prehranu je jedan od najboljih načina, s obzirom na njihov visok sadržaj joda zajedno sa drugim važnim mineralima i antioksidantima koje inače sadrže. Različiti oblici morskih algi su definitivno neki od najboljih prirodnih izvora joda.
Evo nekih najboljih namirnica bogatih jodom:
Morske alge
Bakalar (divlje uhvaćen)
Jogurt (idealno sirovi)
Sirovo mleko
Jaja
Tuna
Lima grah
Kukuruz (organski)
Šljive, posebno suhe
Sir (sirov, nepasteriziran)
Zeleni grašak
Banane
Crni orah
Morska sol
Naravno, trebalo bi voditi računa da su namirnice organskog porijekla, posebno kad su u pitanju mliječni proizvodi kao i jaja.