Četiri biblijska savjeta za dobro zdravlje: Božji narod je zdrav narod

foto: pxHere

I Stari i Novi zavjet vrve citatima o tjelesnom zdravlju jer zdravo tijelo donosi čast Bogu i u boljem je stanju za obavljanje Njegove službe. Bog je obećao iscijeliti naše bolesti (Ps 103,3), no dao nam je i odgovornosti da se brinemo za naša tijela.

Ovo su biblijski savjeti za dobro zdravlje:

1. Dobro jedite

Jedite više puta na dan po manje, a vaša prehrana neka bude raznovrsna. Jedite što više povrća bogatog vitaminima i ne pretjerujte s masnom i kaloričnom hranom, osobito svinjetinom.

2. Vježbajte

Nedostatak tjelovježbe može prouzrokovati višak kilograma što je štetno za zdravlje. Probajte se preko dana više kretati, osobito ako je vaš posao umne prirode ili ako veći dio dana provedete sjedeći. Još bolje, odredite si vrijeme za sebe (petnaestak minuta, pola sata) koje ćete provesti u šetnji, laganom trčanju i sl.

3. Odmarajte se

Pretjerani rad, bio fizički ili umni, dovest će vas do loših rezultata, ako ne odvojite vremena za odmor. Isus nije beskorisno rekao da je dan odmora napravljen za čovjeka (Mk 2,27).

Neophodno je rasporediti vrijeme kada ćemo raditi, a kada se odmarati i opuštati. Za dobro zdravlje bitan je san od nekih sedam do osam sati noći. Normalno, kako bi se naše tjelesne i duhovne baterije napunile, valja uzeti svakako jedan dan odmora u tjednu kada ćemo se udaljiti od naše stresne svakodnevice.

4. Pazite na higijenu

Ako promotrimo Stari zavjet, osobito Levitski zakonik, možemo primijetiti kako je Bog postavio određena pravila za čistoću, odnosno higijenu Izraelaca. Morali su se često kupati, prati odjeću, čistiti svoje domove, jesti čistu hranu itd. Premda pustinja nije osiguravala najbolje sanitarne uvjete, Izraelci su bili zdrav narod (Ps 105,37). Kada bi kao vjernici prakticirali slične stvari, nema sumnje kako bi uživali u izvrsnom zdravlju.

Prethodni članak“Ja sam vrata. Kroza me tko uđe, spasit će se” (Iv 10, 9)
Sljedeći članakNevjerojatna priča s putovanja svetog Ivana Pavla II: Policijski psi prepoznali živog Boga u Presvetom Oltarskom Sakramentu