Deset ljekovitih namirnica iz Biblije koje bi trebali uvrstiti u svakodnevni život

foto: wikimedia

Bog u svojoj Riječi dao je mnoge primjere zdrave hrane, one hrane koja služi čovjeku na dobro.

Riba

„Od svih vodenih životinja ove možete jesti: sve što živi u vodi, bilo u morima, bilo u rijekama, a ima peraje i ljuske možete jesti.“ (Levitski zakonik 11, 9)

„Isto tako i Jakova i Ivana, sinove Zebedejeve, koji su bili Šimunovi pratitelji. Tada reče Isus Šimunu: “Ne boj se! Od sad ćeš ljude loviti.” Tada izvukoše lađice na zemlju, ostaviše sve i otiđoše za njim.“ (Matej 5, 10-11)

U uputama koje je Bog dao svome narodu u ranim biblijskim vremenima, Bog je ljudima rekao da mogu jesti ribe s perajama i ljuskama precizirao, iz rijeka ili mora.

Riba je bila izvrsna namirnica u Isusovo vrijeme, a barem sedmorica Njegovih učenika bili su ribari. Isus je u različitim prigodama jeo ribu sa svojim učenicima. Učinio je dva čuda, koristeći ručak dječaka, koji se sastojao od malo riba i pogače kako bi nahranio tisuće ljudi.

Riba je sjajan izvor hranjivih sastojaka i bjelančevina, kao i zdravih omega-3 masnih kiselina. Ovo posebno vrijedi kod onih riba koje su ulovljene iz izvora hladne vode kao što su rijeke i oceani: ribe poput lososa, haringe, pastrve, skuše i bijele ribe. Preporučuje se konzumiranje dvije porcije ribe tjedno, kako bismo u prehranu uvrstili omega-3 masne kiseline, koje su zdrave za srce.

Sirovi med

„I dovede nas na ovo mjesto i dade nam ovu zemlju, zemlju kojom teče med i mlijeko.“ (Ponovljeni zakon 26, 9)

„Kako su slatke nepcu mom riječi tvoje, od meda su slađe ustima mojim.“ (Psalam 119, 103)

„Ivan bijaše odjeven u devinu dlaku, s kožnatim pojasom oko bokova; hranio se skakavcima i divljim medom.“ (Marko 1, 6)

Sirovi med bio je vrlo dragocjen. Kada je Bog predao izraelskom narodu Obećanu zemlju, ona je bila poznata kao zemlja u kojoj teče mlijeko i med, što je bio sinonim za plodno poljoprivredno područje koje je moglo proizvoditi nevjerojatno zdravu hranu; na tom području također su se nalazile pčele koje su pravile sirovi med.

Ne samo da je med bio hranjiv i zasitan (Ivan Krstitelj, Isusov rođak i prorok Novoga zavjeta, hranio se divljim skakavcima i medom), med je bio također na cijeni zbog toga što je bio dar i metafora slatkoće Božje Riječi.

Zbog svojih antioksidativnih, protugljivičnih i antibakterijskih svojstava, sirovi med često se naziva “tekućim zlatom.” Koristi se za jačanje imunološkog sustava, smirivanje grlobolje ili kašlja, omekšavanje suhe kože, pa čak i kao pomoć u zacjeljivanju rana.

Masline i maslinovo ulje

„U zemlju pšenice i ječma, loze, smokava i granatnih jabuka, u zemlju maslina i meda.“ (Ponovljeni zakon 8, 8)

„Pristupi k njemu, zali uljem i vinom rane njegove i zavi ih, Tada ga podiže na svoje živinče, dovede ga u gostionicu i pobrinu se za njega.“ (Luka 10, 34)

U biblijska je vremena maslinovog ulja bilo u izobilju, uslijed obilnog uroda maslina koje rađaju i do duboke starosti. Getsemanski vrt, u kojem se Isus molio za izvršenje Božje volje noć prije Njegovog raspeća, poznat je po kvrgavim, uvijenim maslinama. Zelene masline dale su najbolje plodove i ulje.

Od maslina se pripremaju ukusni prilozi i može poslužiti kao odličan temelj za kuhanje. Svestrano, prešano maslinovo ulje koristilo se u pečenju kruha, ali i kao balzam za rane, omekšavanje kože, u svjetiljkama ili čak kao sveto ulje za pomazanje kraljeva.

Maslinovo ulje je lako probavljivo te da pomaže u smanjenju starenja tjelesnih tkiva, organa, pa čak i mozga. Drugi, kao i Rubin, vjeruju da štiti od rizika od karcinoma, srčanih bolesti, a može pomoći i u zaštiti od čira na želucu. Antioksidativna i protuupalna svojstva čine masline i maslinovo ulje dragocjenim proizvodom i nešto što bi svako kućanstvo trebalo imati.

Proklijala zrna i kruh

„Uzmi pšenice, ječma, boba, leće, prosa i raži, stavi to u jednu posudu i pripravi od toga sebi kruh. Jest ćeš ga onoliko dana koliko budeš ležao na svojoj strani: sto i devedeset dana.“ (Ezekiel 4, 9)

U Bibliji se kruh više puta pojavljuje kao supstanca života. Isus se čak i sam nazivao “Kruhom života“. Prilikom pečenja kruha u biblijskim vremenima nije se koristila nijedna moderna ni štetna metoda pročišćavanja, koje se koriste danas. Vrsta kruha koji je bio posluživan nastao je od prirodnih žitarica i bio je osnovni dio njihove prehrane.

Kruh od cjelovitog zrna i proklijalog zrna zahtijeva namakanje ili fermentaciju zrna preko noći, dok sjeme djelomično ne proklija. Ovaj postupak zapravo čini ove ugljikohidrate lakše probavljivim. Nedavno istraživanje pokazalo je da pšenica koja je klijala 48 sati imala veći postotak aminokiselina, prehrambenih vlakana i antioksidativnog djelovanja. Ezekiel kruh je jedna vrsta proklijalog kruha koji se može pohvaliti velikim zdravstvenim blagodatima.

O ovom hranjivom kruhu možete pronaći i prednosti i nedostatke. Sve više trgovina prehrambenim proizvodima skladišti brašno od pira, ječma ili drugih zdravih žitarica.

Kozje mlijeko i proizvodi od njega

„I puno ima mlijeka kozjega tebi i kući tvojoj za hranu i za prehranu tvojim sluškinjama.“ (Mudre izreke 27, 27)

Sirovog kozjeg mlijeka i sira bilo je napretek u biblijska vremena i nisu bili pasterizirani poput naše današnje, moderne hrane. Lakše probavljivo od kravljeg, kozje mlijeko također ima manje laktoze i sadrži više vitamina, enzima i proteina. Prema Jordanu Rubinu, 65% svjetske populacije pije kozje mlijeko. Ono može pomoći u liječenju upalnih bolesti, bogato je bjelančevinama a korisno je i u proizvodnji sapuna.

Voće

„U polju naiđoše na nekog Egipćanina. Dovedoše ga k Davidu, dadoše mu kruha da jede i vode da pije. Dadoše mu grudu smokava i dva grozda suhoga grožđa. Kad je to pojeo, vratio mu se život, jer tri dana i tri noći ne bijaše ništa jeo i ništa pio.“ (1. Samuelova 30, 11-12)

„Kada stigoše u Dolinu Eškol, odrezaše ondje lozu s grozdom i ponesoše ga, udvoje, na motki; ponesoše i mogranja i smokava.“ (Brojevi 13, 23)

Kroz Bibliju se voće poput smokava, grožđa i šipka često koristilo u pićima, kolačima ili se jelo kao svježe voće. Kad su dvojica špijuna istražili kanaansku zemlju prije nego što su prešli u zemlju koju je Bog obećao Izraelcima, vratili su se s grožđem koje je bilo tako veliko, da su ga morali nositi motkom.

Nar ima visoka protuupalna, antioksidativna, pa čak i protu-tumorna svojstva. Prepune minerala i vitamina poput vitamina A, K i E, svježe smokve također imaju malo kalorija i puno vlakana. Grožđe sadrži resveratrol, snažni antioksidans poznat po zaštiti od raka debelog crijeva i prostate, kao i smanjenju rizika od moždanog udara. Također su bogati vitaminima i mineralima i mogu biti kao izvrsne svježe ili suhe grickalice.

Začini i začinsko bilje

„Nabavi najboljih mirodija: pet stotina šekela smirne samotoka, pola te težine – dvjesta pedeset – mirisavog cimeta, dvjesta pedeset mirisave trstike.“ (Izlazak 30, 23)

„Sjećamo se kako smo u Egiptu jeli badava ribe, krastavaca, dinje, prase, luka i češnjaka.“ (Brojevi 11, 5)

U Starom i Novom zavjetu mnoštvo začina koristilo se i kao hrana i kao lijek, i kao parfem ili tamjan. Isto su se tako darivali i kao skupi kraljevski darovi. Danas je kim izvrstan izvor minerala poput kalcija, kalija i cinka, a bogat je vitaminima B-kompleksa. Cimet, poznat po aromatičnom mirisu, kao začin ima jednu od najviših poznatih antioksidativnih vrijednosti.

Danas se češnjak često povezuje s pomoć u srčanim i imunološkim problemima. Ostali biblijski začini uključuju korijandol, tamjan, metvicu, kopar, melem, smirnu i rutu. Svaka biljka sadrži ljekovita svojstva poput pomoći u probavi, imunološkom sustavu, ublažavanja boli ili u borbi protiv infekcija.

Mnogi biblijski začini za hranu postaju izvrstan dodatak slanim jelima. U malim količinama cimet je izvrstan dodatak desertima, voćnim kombinacijama, pićima od jabuka ili čak kavi.

Grah i leća

„…donesoše postelja, pokrivača, čaša i zemljanog suđa, uz to pšenice, ječma, brašna, pržena žita, boba, leće.“ (2. Samuelova 17, 28)

Grah ili leća (mahunarke) naširoko su se koristili u Starom zavjetu, vjerojatno jer su bili odličan izvori bjelančevina. Ovo je možda bio dio crvenog variva koje je Jakov pripremio za svog brata Ezava (Postanak 25, 30), kao i u Danielovoj “vegetarijanskoj” prehrani. (Daniel 1, 12-13)

Mahunarke obiluju zelenim dijelovima, što je posebno važno za trudnice, dobri su antioksidanti i sadrže malo zasićenih masti. Sjajan su obrok bez mesa, zbog svog visokog postotka bjelančevina i vlakana.

Orašasti plodovi

„Njihov otac Izrael reče im: “Kad je tako, neka bude, ali učinite ovo: metnite u torbe najbiranijih proizvoda ove zemlje i ponesite na dar onom čovjeku: nešto balzama, nešto meda i mirodija, mirisne smole, pa lješnjaka i badema.“ (Postanak 43, 11)

Oraščići od pistacija i badema, koje također nalazimo u Bibliji, niskokalorični su međuobroci. Pistacije su prepune antioksidanta i sadrže više luteina (1000%) od ostalih orašastih plodova. Poput grožđa, oni također sadrže resveratrol, sastojak za zaštitu od raka.

Bademi, koji se nekoliko puta spominju u Bibliji, jedan su od orašastih plodova s najviše bjelančevina i vlakana te sadrže mangan, magnezij i kalcij, neophodne sastojke za tijelo.

Lan

„Pribavlja vunu i lan i vješto radi rukama marnim.“ (Mudre izreke 31, 13)

Lan se u Bibliji koristio s lanom za izradu odjeće. No lan isto tako ima i veliku ljekovitu vrijednost zbog visokog udjela vlakana, Omega-3 masnih kiselina, bjelančevina i lignana. Sadrži jedan od najviših biljnih izvora lignana, gotovo 800 puta više od bilo kojeg drugog. Te tvari pomažu kao antioksidanti u održavanju optimalne šećera u krvi, kolesterola, pa čak i u prevenciji raka.

:izvor

Prethodni članakMoćna, ‘leteća devetnica’ za hitne situacije, Majke Terezije: Tisuće osvjedočenih po milostima koje iz nje proizlaze
Sljedeći članakGospodine proničeš me svega i poznaješ, ti znaš kada sjednem i kada ustanem, izdaleka ti već misli moje poznaješ. Hodam li ili ležim, sve ti vidiš, znani su ti svi moji putovi. Riječ mi još nije na jezik došla, a ti, Gospodine, sve već znadeš. S leđa i s lica ti me obuhvaćaš, na mene si ruku svoju stavio. Ovog jutra opet smo s tobom, Bože, Oče naš. Klanjamo se pred najvećim darom koji si nam dao. Toliko si nas ljubio da si poslao svoga Sina da nas pouči kakvo se bogatstvo krije i kakva opasnost nam prijeti u našem životu. On je postao jedan od nas. Ovdje si prisutan, Gospodine Isuse. Ti koji si bio raspet, Ti koji si ispio čašu muke za naš spas. Tvoje riječi na križu bile su protkane čistom ljubavlju, iz ljubavi si trpio za nas. Moj križ često je težak, najteži… Moje su jadikovke i zapomaganja toliko glasna da ne čujem tvoj glas i ne vidim tebe koji nosiš moj križ. Oprosti mojoj nevjeri. Ti koji me svega proničeš, iscijeli moje srce. Neka ga pustinja ove korizme ojača i ispuni tvojom prisutnošću da s tobom po Kalvariji dočekam svoje uskrsnuće.