Ljekovita smreka grm je jači od antibiotika: Izvrstan lijek za brojne tegobe i bolesti

foto: wikimedia

Grm smreke naziva se još i borovica. Ima igličaste listove, i plod crne, modre bobice.

Svi dijelovi smreke su iznimno ljekoviti. Nakon što se smreka i plod ubere, suši se u tankom sloju na suhom i zračnom mjestu. Plod smreke ili borovice ne smije se sušiti na suncu i umjetnoj toplini.

Mnogostruka je ljekovitost smreke ili borovice. Čaj od boba jača živce i želudac, čisti krv, odvodi otrovne plinove, a s mokraćom i loše sokove, izaziva znojenje, liječi vodenu i bubrežnu bolest, čisti jetru, drobi i odvaja kamence i pijesak iz žući, bubrega, mokraćnog mjehura.

Odlično liječi bijeli cvijet, a preporučuje se za liječenje plućnih bolesti osobito astme. Mladi vršci kuhani u mlijeku liječe kostobolju, reumatizam, išijas, skorbut, vodenu bolest, živčanu rastrojenost i drugo. Pomiješana s drugim biljkama, smreka izvrstan je lijek za mnoge bolesti.

Smreka kao lijek

Čaj od smreke koristi se protiv kašlja, katara pluća i drugih bolesti dišnih organa. On pročišćava krv i liječi katar mjehura te izaziva znojenje, ukoliko ga pijemo u krevetu, dobro pokriveni. Čaj od smrekinih iglica pak, ako se pije redovito, otklanja proljetni umor!

Para od smrekinih grančica, zbog djelovanja terpentinskog ulja koje sadržava, pročišćava dišne organe, liječi bronhije, bronhijalni katar, upalu grla i pluća.

Kupke od smrekinih grančica pomažu kod gihta, opuštaju tvrde mišiće, pojačavaju tjelesnu otpornost i snagu. Kupka se priprema tako da se grančice i iglice kuhaju zasebno te se potom dodaju vodi. Takva kupka djelotvorno liječi i kožne bolesti, kraste, osip te potkožne čireve.

Plućnim bolesnicima disanje može olakšati i košarica svježih grančica u spavaćoj sobi koje bi trebalo mijenjati svaka dva sata.

Naši stari, u ljekovite svrhe koristili su i smrekinu smolu, najčešće kao sredstvo za mazanje rana.

Čaj od vršaka smreke: Iglice ili vrške popariti kipućom vodom, pustiti da odstoji 5 do 10 minuta, zasladiti medom ili smeđim nerafiniranim šećerom.

Bobice smreke i štitna

Sviježe bobice smreke i med pravi su prirodni lijek za reguliranje rada štitne žlijezde a koriste se smljevene bobice pomiješane s kilogramom meda.

Od smreke se može raditi i sok za reguliranje šećera u krvi i viška kilograma, ali i rakija za obloge i ublažavanje boli.

Prethodni članakSvetac kojeg su zvali Anđeo Apokalipse: Tri su golema znaka koja će zgromiti Zemlju u posljednjim vremenima
Sljedeći članak“Uspravite se i podignite glave jer se približuje vaše otkupljenje.” (Lk 21, 28)