Majčinom dušicom protiv napornog kašlja, bronhitisa i upale grla

foto: pXhere

Mjčina dušica je biljka koja sadži cijeli niz ljekovitih tvari, zbog čega se preventivno koristi u vremenima epidemije, kao antiseptik te u terapiji raznih oboljenja koja karakterizira kašalj.

Majčina dušica sadrži eterična ulja, zatim timol, karvakrol, gorke tvari i flavone zbog čega se koristi kod bronhitisa, bronhijalnog katra, upale grla, a posebno se ističe u liječenju velikog kašlja (hripavca)

Ljekoviti sastojci nalaze se isključivo u listu i cvijetu majčine dušice.

Čaj od majčine dušice

Važno je upamtiti dva pravila:
nikada ne kuhati u otvorenoj posudi,
za pripremu uzeti dovoljnu količinu biljke
Majčina dušica sadrži ljekovite sastojke koji lako isparavaju. Kuhanjem u otvorenoj posudi oni ispare te tako pripremljen čaj nema ljekovita svojstva. Čaj pripremljen s nedovoljnom količinom biljke također nema ljekovita svojstva.
Dakle, kako biste skuhali dobar čaj, uzmite jušnu žlicu majčine dušice, prelijte s 200 ml ključale vode, poklopite i nakon pola sata procijedite, zasladite medom i pijte tri do četiri šalice čaja na dan.
Za zaštitu u vrijeme epidemija preporučuje se svakodnevna uporaba čaja od majčina dušice, jer ona zaustavlja razvoj mnogih patogenih klica, a neke i uništava

Inhalacija
Majčinu dušicu možete i inhalirati, što će dovesti do još boljih rezultata u terapiji. Time ispunjavate dva glavna uvjeta za iskašljavanje: dobra hidratacija organizma i vodena para, koja sadržava ljekovite sastojke majčine dušice, uspješno razrjeđuju sekret u bronhijima.

Ljekovito djelovanje
Ulazi u sastav ljekovitih preparata za liječenje dišnih organa i probavnih organa. Koristi se za razne pripravke, kao začin, konzervans i antiseptičko sredstvo. Majčina je dušica omiljen lijek u narodnoj medicini:
raskužuje dišne putove,
smiruje kašalj,
jača želudac,
dobro je sredstvo za dezinfekciju.
U nas se ta biljka koristi stoljećima, prije svega kao lijek za liječenje:
probavnih organa,
raznih crijevnih parazita, a naročito protiv dječjih glista.

Prethodni članakUsred povećanog rizika od nuklearnog uništenja, poruka Gospe od Akite postaje velika: ‘Vatra će padati s neba’
Sljedeći članakNA DJELU JE ANTIKRŠĆANSTVO Zabranili znak križa, molitvu, čak i blagoslovljenu vodu u blizini klinika za pobačaje