Želiš li ozdraviti? Tražite Isusa kao što to mnoštvo čini u ovom evanđelju

foto: pixabay

“Čitanje svetog Evanđelja po Marku:

“U ono vrijeme: Pošto Isus i njegovi učenici doploviše na kraj, dođu u Genezaret i pristanu. Kad iziđu iz lađe, ljudi ga odmah prepoznaju pa oblete sav onaj kraj. I počnu donositi na nosilima bolesnike onamo gdje bi čuli da se on nalazi. I kamo bi god ulazio — u sela, u gradove, u zaseoke —po trgovima bi stavljali bolesnike i molili ga da se dotaknu makar skuta njegove haljine. I koji bi ga se god dotakli, ozdravljali bi.”

Iskustvo zla, u svim njegovim oblicima (fizičkom, psihičkom i duhovnom), jedno je od iskustava koje obilježava ljudski život.

Znamo da je zlo takvo jer nam zamagljuje obzor, oduzima nam nadu, sputava život, gura nas prema smrti, oduzima pozitivne perspektive, ispunjava nas gnjevom, onemogućuje našu volju.

Mogli bismo još nastaviti popis, ali vjerujem da se svatko od nas obilato prepoznao u jednom ili više takvih iskustava. U određenim situacijama znamo da moramo reagirati, ali naivno je misliti da sami imamo snage izvući se.

Tu se tada u nama rađa svijest da trebamo nekoga tko će nam pomoći, nekoga tko će nas izvući iz kuta. Pravi problem je što nam drugi mogu pomoći, ali samo do određene točke.

Umjesto toga, Isus je taj koji ima snagu radikalno nas izvući iz zla, u svim njegovim dimenzijama. No, potrebno ga je „dotaknuti“, odnosno konkretno doživjeti.

Za nas katolike uobičajeni način “dodirivanja” Isusa su sakramenti, a uz njih i Božja Riječ koja priprema susret i daje ispravan stav.

Molitva nije snaga misli, molitva je pokušaj ulaska u pravi odnos s Kristom. Molim se kad to tražim. Molim se kad ga idem tražiti tamo gdje sam siguran da je.

Ako želiš ozdraviti, traži ga poput mnoštva današnjeg Evanđelja. Potražite ga u Crkvi koja je pomalo poput ruba njegova plašta. Potražite ga u dobroj ispovijedi, u ispravno življenom euharistijskom zajedništvu, u bratu ili sestri za koje znate da su autentični svjedoci Njegove ljubavi.

Ne zaustavljajte se na želji, učinite nešto i dopustite da on učini nešto umjesto vas.

…don Luigi Maria Epicoco

Šest koraka do ozdravljenja fra Ive Pavića: Bog želi da ozdraviš

 

Prethodni članak“Klonite se i čuvajte svake pohlepe: koliko god netko obilovao, život mu nije u onom što posjeduje.” (Lk 12, 15)
Sljedeći članakPapin vapaj čovječanstvu: ‘Cijeli svijet je u ratu, svijet je u samouništenju, moram vam reći što se događa’