Potpredsjednica Argentine čudom preživjela: ‘Pištolj nije opalio, živa sam zahvaljujući Bogu i Djevici Mariji’

foto: wikimeida

Potpredsjednica Argentine Cristina Fernández de Kirchner – koja je preživjela pokušaj atentata nakon što se oružje čudesno zaglavilo – rekla je da je živa “zbog Boga i Djevice Marije”.

U svojim prvim javnim komentarima nakon napada u Buenos Airesu 1. rujna otkrila je i da ju je papa Franjo nazvao već sljedećeg dana kako bi je utješio.

Fernando Sabag Montiel (35) i njegova djevojka Brenda Uliarte (23) optuženi su za pokušaj ubojstva.
Oboje negiraju bilo kakvu upletenost.

Govoreći na sastanku sa svećenicima i časnim sestrama u četvrtak, gospođa Fernández de Kirchner, 69, rekla je: “Osjećam da sam živa zahvaljujući Bogu i Djevici Mariji, zaista.

“Stoga mi se čini da ako sam morala zahvaliti Bogu i Djevici, morao sam to učiniti okružena svećenicima.”

Također je izrazila zahvalnost Papi, sugrađaninu Argentincu, što ju je nazvao samo nekoliko sati nakon neuspjelog napada.

“Papa Franjo nazvao me vrlo rano sljedećeg dana. Razgovarali smo telefonom i rekao mi je nešto ovako: da djelima mržnje, djelima mržnje i nasilja, uvijek prethode riječi i glagoli mržnje i nasilja”, rekao je potpredsjednik.

Incident se dogodio dok je gospođa Fernández de Kirchner pozdravljala pristaše ispred svoje kuće.
Manja se gomila okupila kako bi iskazala podršku potpredsjednici, kojoj se trenutačno sudi za korupciju, kad joj je muškarac uperio pištolj u glavu. Trenutak je zabilježen videom.

Pištolj nije opalio unatoč pokušajima, ali je argentinski predsjednik Alberto Fernández kasnije rekao da je bio napunjen s pet metaka. “Cristina je još živa, iz nekog razloga koji tek treba potvrditi, pištolj… nije opalio”, rekao je u televizijskom obraćanju.

Predsjednik Fernández opisao je ovo kao “najozbiljniji incident od povratka demokracije” 1983. godine.

Fernando Sabag Montiel, koji je rođen u Brazilu, ali od djetinjstva živi u Argentini, uhićen je na mjestu događaja nekoliko minuta nakon incidenta. Njegova djevojka privedena je nekoliko dana kasnije.

Istražitelji još uvijek pokušavaju utvrditi motiv koji stoji iza napada na gospođu Fernández de Kirchner, ljevičarsku političarku koja je, iako iznimno popularna među svojim pristašama, mnoge udaljila od sebe tijekom godina koje je provela kao jedna od najutjecajnijih argentinskih političarki.

Prije nego što je postala potpredsjednica 2019., bila je predsjednica Argentine od 2007. do 2015. i prva dama od 2003. do 2007.

Prethodni članakDjevojčica Li ubijena je zbog Euharistije: Njena hrabrost uzrok je golemih obraćenja diljem svijeta
Sljedeći članakIzgleda poput ljudskog mozga i čudesno štiti mozak! Orah je pravi dragulj Božje ljekarne