Klinčić je jedan od najljekovitijih začina na svijetu: Bori se protiv raka, zubobolje, nesanice, bakterija, upala

foto: pxHere

Iako mali i skoro svi ga imamo u svom domu, većina ljudi ne zna da je klinčić doista moćan lijek za mnoge bolesti. Glavni sastojak klinčića je eugenol, kojemu je glavno obilježje protuupalno djelovanje. Osim toga, klinčić sadrži minerale kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink, bakar, mangan i selen. Bogat je vitaminima C, B6, E, K, folnom kiselinom, tiaminom, riboflavinom i niacinom.

Konzumiranje klinčića može pomoći kod niza bolesti, unutarnjih ili vanjskih. Kao dodatak prehrani, ovaj začin može biti korišten cijeli, mljeven ili koncentriran kao ulje.

Klinčić se od davnina koristi za uklanjanje lošeg daha, a posebice djeluje kod zubobolje jer je analgetik. U nekim zemljama stomatolozi rabe njegovo ulje za dezinfekciju zuba prije operacije, zbog snažnog antibakterijskog djelovanja.

Cijeli klinčić možete staviti na desni, što bliže bolnom području, zubu koji je problematičan. Zadržite ga ondje i on će pustiti svoja ljekovita svojstva..

Klinčić djeluje i kao antimikrobni agent, ubijajući parazite i bakterije u probavnom traktu. U primjerenim dozama olakšava i prekomjernu nadutost i grčeve.

Antiparazitno čišćenje uljem klinčića jedna je od najdjelotvornijih metoda čišćenja cjelokupnog organizma, zato i jest jedan od tri sastojka poznatog antiparazitnog programa dr. Hulde Clark. Ubija sve mikroskopske vrste protozoa i jajašca parazita, koja se drugim sredstvima ne mogu ukloniti iz tijela.

Učinkovit je protiv mnogih vrsta gljivica uključujući i Candidu, kao i bakterija streptokoka, stafilokoka i pneumokoka.

Koristite ga u čaju i drugim napitcima, svakodnevno, u malim dozama, kako biste povoljno utjecali na svoju probavu i jačanje imuniteta.

Rastvara opasne krvne ugruške

Znanstveno je potvrđeno da je klinčić među najzdravijim začinima svijeta zbog svojih antioksidativnih svojstava.

Postoje i dokazi da određeni spojevi u klinčiću djeluju kao antihistaminici.

To je jedan od najsnažnijih prirodnih rastvarača krvnih ugrušaka.

Danski su istraživači otkrili klinčić u rastvaranju krvnih ugrušaka ima jače djelovanje od aspirina, koji je mnogima dio terapije u liječenju visokog tlaka i povišenog kolesterola u krvi.

Uništava rak dojke

Eugenol, glavno eterično ulje u klinčiću, ubija preko 91 posto stanica tri vrste raka dojke, pokazalo je istraživanje provedeno u laboratorijskim uvjetima.

U drugom istraživanju, u kojem je eugenol davan miševima, usporio je rast stanica raka dojke za 78 posto za samo četiri tjedna.

Nedavna su istraživanja potvrdila njegovu moćnu aktivnost i protiv drugih vrsta karcinoma – prostate, pluća, grla i kože.

Indija je jedna od zemalja s najvišom potrošnjom klinčića pa nije slučajno da je u toj zemlji stopa raka dojke za 75 posto niža nego u Europi i u Sjedinjenim Državama.

Klinčići su stoga vrlo zdrav dodatak uravnoteženoj prehrani utemeljenoj na organskom voću i povrću.

Ljekovito djelovanje klinčića, ili zašto bi ga trebali koristiti svaki dan:

Kličić, liječi nesanicu, regulira šećer u krvi, smiruje upale, ublažava bol, osobito zubobolju, uništava bakterije, uklanja mučninu i povraćanje, potiče izlučivanje sluzi, pomaže radu jetre, liječi upalu usne šupljine i grla, ubija parazite i bakterije.

Prethodni članakU domu kolumbijske glumice Gospa je sagnula glavu na ovu molitvu, a trenutak je zabilježen
Sljedeći članakBrine vas atomska prijetnja svijetu? Čudo u Hirošimi: Isusovci su preživjeli atomsku bombu zahvaljujući krunici