Lavanda: Mirisna biljka stvorena da smiruje i pomaže čovjeka u brojnim bolestima

foto: pixabay

Lavanda je dobila ime od glagola “lavare” što znači prati, jer se dodavala kupkama, tj. vodi za umivanje lica i vodi za pranje rublja kao mirisna i ljekovita biljka.
Monasi su je s obala Sredozemlja proširili sve do sjevera Europe. U Engleskoj se u 16. stoljeću lavanda uzgaja, a prvi zapisi o njezinoj ljekovitosti potiču iz pera sv. Hildegarde u 12. stoljeću.
 

Iako lavandu često koristimo samo kao ‘miris’ u prostoru za tjeranje moljaca i buba i prilikom spavanja,
ona prema iskustvima pučke medicine ima iznimno veliku ljekovitos. Koristi se kao sredstvo za pranje lica i tijela, ali i za liječenje nekih lakših i težih oboljenja.

Čaj od lavande pomaže kod: grčeva u želucu i crijevima i grčeva mišića te u liječenju dišnih orga¬na kao što su astma, kašalj, upala porebrice i pluća, oboljenja žuči, nadutosti, visoke temperature, živčanih oboljenja kao što su histerija neuralgija, melankolija, lupanja srca, navale krvi u glavu, migrene, nesvjestice, prehlade, gripe, vodenih bolesti, izostale mjesečnice, oboljenja jetre, nesanice, glavobolje i jake uzbuđenosti, bolesti kože i u kozmetici, jer osim što liječi uljepšava ten i daje koži mekoću.

Lavandino ulje pomaže i kod: migrene i nervozne glavobolje, ako njime natrljamo bolna mjesta, a uzimanje lavandinog ulja u kapima, pomaže kod uzbuđenosti, bolova oko srca, depresije, nesvjestice, vrtoglavice, navale krvi u glavu, želučanih smetnji, nadutosti, vjetrova, grčeva maternice i crijeva, te kod vaginitisa.

Zapadna pučka medicina rabi lavandu za liječenje: artritisa, boležljivosti, bolesti kože, bolesti grla, boli živca, gluhoće, gihta, glavobolje, groznice, grčeva, išijasa, iscrpljenosti, kašlja, krvarenja, karpal tunel sindroma, ludila, modrica, nesvjestice, nesanice, opeklina, psorijaze, paralize, reume, rana, slabe cirkulacije, slabih živaca, uboda pčela i insekata, uganuća, vrtoglavice, varikoznih vena, vaginitisa, zabrinutosti, za bolesti žlijezda, živčanih komplikacija sa srcem, izgubljenog teka, za uspavljivanje, te za kupke.

Prethodni članakBože, sveta Marija Magdalena vidjela je uskrsloga Spasitelja i prva javila učenicima radost uskrsnuća. Daj i nama, po njezinu primjeru i zagovoru, svjedočiti da je Krist živ te ga jednom ugledati kao Kralja vječne slave. Po Gospodinu našem Isusu Kristu, Sinu tvome, koji s tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.
Sljedeći članakMističarka na glasu svetosti imala zapanjujuću viziju susreta Marije Magdalene i Isusa: Ovo nije zapisano