‘Osam dana nakon mučeničke smrti ukazala se s janjetom u ruci’: Izmolite snažnu molitvu zaštite čudotvornoj svetoj Agnezi

foto: flickr/fr. Lawrence Lew

Agnes, na grčkom znači: čista, čedna. Rođena je u Rimu od kršćanskih roditelja u trećem stoljeću. Kad je imala dvanaest godina, izbio je progon i mnogi su vjernici pobjegli.

Agnezu, koja je odlučila žrtvovati svoj život Gospodinu, sin rimskog prefekta proglasio je kršćankom, zaljubio se u nju, ali ga je ona odbila. Tada je predana na strašne muke i tu se događaju čudesa.

Čovjek koji joj se pokušao približiti pao je mrtav prije nego što ju je uspio dotaknuti i
a nakon toga čudesno uskrsnuo njenim zagovorom.

Bačena je u i vatru, ali je ona ugašena zbog njene molitve Gospodu, a zatim je ubijena udarcem mača u vrat.

Osam dana nakon mučeničke smrti ukazala se svojim roditeljima u zlatnoj haljini, s janjetom u ruci i utješila ih velikom slavom koju je zaslužila u nebu.

Njezina sestra bila je sveta Emerencijana, također mučenica, kći Agnezine dadilje, kamenovana nekoliko dana nakon Agnezine smrti jer su je zlotvori zatekli kako moli na njezinom grobu.

Ime svete Agneze ušlo je u prvu euharistijsku molitvu i litanije Svih svetih, a svojim su je djelima poslavili najveći crkveni pisci.

Zaštitnica je ženske mladeži, djevojaka, zaručnika, vjerenika, zaljubljenih, tjelesne čistoće, nevinosti, janjadi, usjeva, vrtlara, žrtava silovanja i mnogih naselja, biskupija, župa i crkva diljem svijeta i hrvatskih krajeva.

Molitva svetoj Agnezi

O Djevice i mučenice, sveta Agnezo,
koja si, još kao mlada,
bila toliko opčinjena Kristovom ljubavlju
da si ga više voljela od bilo kojeg drugog zemaljskog projekta,
sve do prihvaćanja mučeništva da ga ne izdaš.

Molimo te da zagovaraš za nas
kod Onoga koji izabire najkrotkija i najslabija stvorenja
da zbune moć svijeta.

Uvjeri nas
da se život ne gubi nego dobiva
kada se daruje Kristovoj ljubavi;
isprosi svima,
a posebno mladićima i djevojkama ,
poštovanje, hrabrost, radost čistoće;
zazovi nam iz mudrosti Duha jasnoću
vjere da danas budemo sposobni donositi velikodušne odluke
kao odgovor na Božje pozive;
moli da uvijek, čak i u trenucima najtežih kušnji, osjećamo blizinu
onoga Isusa koji je za nas umro i tebi dao snagu da za njega umreš,
na hvalu i slave Boga Oca.
Amen.

Prethodni članakMyriam kao dobra muslimanka susreće Isusa i Mariju, ima poruku za čovječanstvo: ‘Živite kao djeca Boga, tako će se svijet obratiti’
Sljedeći članakAbba Oče! Posvećujem Ti ovaj dan i stavljam se pod Tvoju zaštitu. Upotrijebi me da po meni budeš upoznat, čašćen i voljen od svih ljudi. Neka moja djela govore o Tvojoj ljubavi. Moj jezik neka Te slavi u svim situacijama i moje misli budu samo Tobom nadahnute. Oče moj, ja Te volim iznad svega. Amen.