Svećenik upozorava: Tri su glavne prepreke za silazak Duha Svetog na vaše živote! ‘On želi doći svima, ali ne može’

Kako bi se pripremili za Pedesetnicu, francuski svećenik otac Gaultiera de Chailléa identificirao je tri moguće prepreke djelovanju Duha Svetoga u našim životima. Inače, ovaj je svećenik autor knjige Darovi Duha Svetoga te on upozorava da Duh Božji želi sići na sve ljude ali neki mu zatvaraju put ovakvim djelovanjem

Prepreka 1: Nijekanje mogućnosti duhovnog

“Vjerujem da je glavna prepreka djelovanju Duha Svetoga prije svega život koji nije duhovan”, objašnjava otac Gaultier de Chaillé za francusku Aleteiju.

Odnosno živjeti tjelesno, kako bi rekli stari, ili po svijetu, kako bi rekao sveti Ivan. To je kratkoročno razmotranje izazova svakog dana. To je svođenje naših životnih osvajanja samo na ono što možemo vidjeti, to je način na koji smatramo da su jedini plodovi u našem životu samo oni koje jasno opažamo. »

Jedna od prepreka djelovanju Duha Svetoga bila bi dakle živjeti ljudski, ograničavajući se na materijalno i ateističko viđenje života i isključujući duhovno i mistično viđenje događaja.

“To je kada se svedete na vidljivi dio, ono što ja nazivam prirodnim, za razliku od nadnaravnog. Tipično je u ovom slučaju da netko više nije dostupan Duhu Svetom. Kada netko poriče mogućnost nadnaravnog, poriče se mogućnost dara Duha Svetoga”.

Prepreka 2. Ne tražite Duha Svetoga

„Ako dakle vi, koji ste zli, znate dobro davati svojoj djeci, koliko će više Otac nebeski dati Duha Svetoga onima koji ga mole!” ( Lk 11,13 ).

Gospodin poziva svakoga da traži Duha Svetoga. Također kaže: „Ištite i dat će vam se“ ( Mt 7,7 ). Ali tko ne traži, ne dobiva. Kao što je otac Gaultier de Chaillé rekao: “morate imati refleksno razmišljanje da to tražite i to mnogo puta”.

Na početku kršćanskog života, sakrament krštenja otvara svakome “dostupnost Duhu Svetomu, koja je u početku ‘mala’, ako tako hoćete. Zatim, na krizmi, cijelo naše srce postaje dostupno Duhu Svetome, koji tada može prodrijeti kroz nas na potpuniji način”, objašnjava. Pedesetnica je posebno vrijeme u godini za traženje Duha Svetoga, za Njegov silazak i za sjećanje “da ga moramo moliti iznova i bez prestanka svaki dan”!

Prepreka 3.: Ne dopuštate Duhu Svetom da djeluje

Kako provesti u djelo savjet svetoga Pavla Galaćanima: „Dajte se Duhu voditi“ (Gal 5,16)? Zvuči lako reći, ali odakle zapravo početi? Kako se Duh Sveti očituje u svakodnevnom životu? Očituje se nutarnjim nadahnućima, intuicijom, radošću i duhovnim mirom, ali i “susretima u trenucima kada imamo osjećaj da nam Bog govori”. Tako razumijemo da nas Bog “vodi prema tome i tome što treba učiniti ili izabrati”, povjerava otac Gaultier de Chaillé.

Međutim, čovjek ponekad podiže unutarnje zidove – to jest svoje ljudske granice – koji sprječavaju Duha Svetoga da djeluje u njegovu životu. Izgraditi ove unutarnje zidove znači slušati i dopustiti da nas ograniči strah, lijenost, ponos ili čak “tjeskoba, naš razum, naši projekti”, uvjerava svećenik. No, da bi djelovao svakodnevno i u svakom trenutku, “Duh Sveti treba otvorenost i veliku slobodu u nama”.

Prethodni članakUltraljubičasto svjetlo otkriva znanstvenicima skriveni odlomak iz Biblije 1500 godina kasnije
Sljedeći članakKOJE ČUDO! Cijeli život protestantica, žena sa 87 godina postala katolkinja: ‘Suze su mi navrle kad sam slušala o Gospi i Euharistiji’